2060.bg търси мнения за бъдещето: запечатва ги в капсула!

Стартира мащабен социален проект в интернет

Редактори на иновативната онлайн платформа са обществено активни личности, автори – всички ние

В мрежата стартира мащабен социален онлайн проект, който ще даде възможност на милиони граждани да споделят публично виждането си за бъдещото развитие на света в следващите 50 години, от 2010 до 2060 г. Затова проектът носи името “2060 – Да поговорим спокойно в бъдеще време”. В проекта участват Георги Лозанов, Бойко Василев, Георги Тошев, Виргиния Захариева и др.

Ядрото на 2060, както за кратко инициаторите наричат проекта, е блогът www.2060.bg. Форматът му е отворен и съдържание в него може да публикува всеки регистриран или анонимен потребител. Инициативата е жест както към всички хора, които се осмеляват да говорят спокойно за бъдещето.

www.2060.bg е социална платформа, която предлага на хората да помислят спокойно в бъдеще време и да споделят публично своята прогноза относно развитието на света в предстоящите 50 години. Предизвикателството пред коментиращите е да освободят въображението си, да го комбинират с опита и знанията си и да опитат смело да прогнозират колко различен ще бъде светът след 50 години.

За улеснение на потребителите в www.2060.bg има предварително зададени 25 коментарни категории, които обхващат различни апсекти на света и живота. Онези, които не откриват своята тема и искат да започнат нова тема могат да създадат нова категория с едно кликване на мишката и да я наименоват, както пожелаят. Регистрацията е бърза и лесна и изисква единствено e-mail адрес.

Зад проекта застана група от обществено активни и познати личности. Всеки член на групата е изтъкнат професионалист в своята сфера: Виргиния Захариева, Георги Лозанов, Бойко Василев, Георги Тошев, Любо Ноков, Героги Ганев, Василена Доткова, Петър Кънев.

Те ще изиграят ролята на редактори на www.2060.bg, което в никакъв случай не означава, че в блога ще има цензура или редактиране на коментари. Редакторите ще следят развитието на активността и тенденциите, които се образуват в отделните категории.

В края на април т.г. ще синтезират акумулираните мнения, за да съставят книгата 2060, която ще съдържа всички публикувани на www.2060.bg мнения. Книгата ще бъде отпечатана в едно единствено копие, което ще бъде поставено в капсула на времето.

Капсулата на времето ще бъде съхранявана в Народна Библиотека „Кирил и Методий” до 2060 г. Книгата ще бъде извадена от капсулата през 2060 г.