24 май 2010 – шествие и церемония очакват културни софиянци

24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Столичната община  съвместно с Министерството на образованието и науката организира  тържествено общоградско шествие по повод  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 МАЙ.

Сборният пункт е пред Националния дворец на културата в 9.00 ч. Началото на шествието е в 10.00 ч. от площада пред НДК по маршрут – бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, Ларгото,  бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание”, бул. “Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

По маршрута, в шествието ще се присъединят ръководството на БАН и академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В 11.00 ч., пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ще започне официалната церемония. Тя включва тържествен водосвет, отслужен от свещеници на Българската православна църква, изпълнение на училишния химн „Върви, народе възродени” на Панайот Пипков от хора на Националното музикално училище,  приветствие на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, тържествено слово на проф. Боряна Христова – Директор на Националната библиотека „Св. Св.Кирил и Методий”.

Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят Катерина Милчева и Светослав Димитров – ученици от І клас на 104 ОУ училище „Захари Стоянов”, а деца ще пуснат балони с букви.

Церемонията ще приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на братята Кирил и Методий и с изпълнение на българския химн от Гвардейския духов оркестър.