25 години R.E.M. – очаквай един по-специален албум

FABLES OF THE RECONSTRUCTION на R.E.M. – ремастериран и обогатен за 25-годишнината на бандата

Съдържа 14 преди неиздавани дема, с нови бележки от Peter Buck;

R.E.M. заедно с Capitol/I.R.S. издават на 13 юли обогатена версия на 2CD за 25-годишнината на албума на бандата от 1985 Fables Of The Reconstruction. Новото издание включва дигитално ремастерирания оригинален албум, плюс 14 преди неиздавани демо записи, направени именно преди студийните сесии за албума, включително едно цяло парче, неиздавано преди. Към всичко това са добавени и нови бележки от китариста на R.E.M. Peter Buck, а 2CD пакет включва и постер, и четири картички. На същата дата ремастерираният оргинален албум ще излезе и на 180-грамов винил.

Fables Of The Reconstruction е записан през зимата на 1985 в Лондон, далече географски, климатично и културно от дома на R.E.M. – Атина, щата Джорджия. Албумът е музикална стъпка напред за бандата и нейните членове – вокалът Michael Stipe, китаристът Peter Buck, басистът Mike Mills и барабанистът Bill Berry.

Продуциран от Joe Boyd (познат с работата си за британски фолк и фолк-рок музиканти, включително Nick Drake, Richard Thompson и Fairport Convention), Fables бележи началото на по-разказен стил в тесктовете на R.E.M. с песни, които говорят по много жив начин за истории от обикновения живот в американския юг.

Преди да отидат в Лондон за записите, R.E.M. се отбиват в студиото на Jim Hawkins в Атина, Джорджия за няколко седмици, където създават фрагментите и построяват някои от новите песни, включително и онези, които са се родили по време на саундчековете на групата на турнето им от 1984.

В своите бележки към изданието Peter Buck разказва: “Последният ден от репетицията, мисля, че и Joe Boyd беше там, Jim Hawkins записа това, което бяхме измислили. Около четири часа записвахме всички нови песни на живо.  Не бях слушал този материал оттогава. И съм леко зашеметен колко добре звучи. Спомням си как на репетициите бързахме да запишем песните. Парчетата Murmur и Reckoning по това време вече ги бяхме свирили на живо от месеци, ако не и от години, докато ги запишем. Спомням си, че се чувствах ужасно неподготвен, когато излетяхме за Лондон, но този албум е доказателство, че сме знаели какво правим.”

“The Athens Demos”, както R.E.M. ги наричат, допълват втория диск на новото издание с 14 преди неиздавани записа, включително дема на 11 парчета от Fables и 3 допълнителни трака, които не влизат в албума. Трите дема на парчета, които остават извън албума включват две ранни версии на песни, по-късно ревизирани от групата и записани за други издания, както и песента “Throw Those Trolls Away”, която дебютира в това издание сега.

В Щатите Fables Of The Reconstruction достига до #28 позиция в The Billboard 200, а синглите от него “Can’t Get There From Here” и “Driver 8” достигат до съответно #14 и #22 място в чарта Billboard’s Mainstream Rock.  В Обединеното кралство Fables се качва на #35 позиция, това е най-големият чарт успех на бандата до този момент на Острова.

“Този албум е лично моят любим”, пише Buck, “и съм наистина горд колко странен е. Никой освен R.E.M. не би могъл да го направи. В него са вложени нашите откачени характери плюс личността на легендарния Joe Boyd и това го прави персонален, вълнуващ и пълен с живот.”

www.remhq.com

R.E.M.: Fables Of The Reconstruction (25th Anniversary Edition) (2CD, digital)

Disc One: digitally remastered original album

1. Feeling Gravity’s Pull

2. Maps and Legends

3. Driver 8

4. Life and How To Live It

5. Old Man Kensey

6. Can’t Get There From Here

7. Green Grow The Rushes

8. Kohoutek

9. Auctioneer (Another Engine)

10. Good Advices

11. Wendell Gee

Disc Two: “The Athens Demos”

1. Auctioneer (Another Engine) [demo version]

2. Bandwagon [demo version] [final version was B-side to “Can’t Get There From Here”]

3. Can’t Get There From Here [demo version]

4. Driver 8 [demo version]

5. Feeling Gravity’s Pull [demo version]

6. Good Advices [demo version]

7. Green Grow The Rushes [demo version]

8. Hyena [demo version] [album version appeared on Life’s Rich Pageant]

9. Kohoutek [demo version]

10. Life and How To Live It [demo version]

11. Maps and Legends [demo version]

12. Old Man Kensey [demo version]

13. Throw Those Trolls Away [demo version] [previously unreleased]

14. Wendell Gee [demo version]

R.E.M. credits from original album

M.E. Mills – Consulate Mediator

W.T. Berry – Best Boy

P.L. Buck – Ministry of Music

J.M. Stipe – Gaffer Interpreter

All songs by Berry/Buck/Mills/Stipe

except „Old Man Kensey“ By Berry/Buck/Mills/Stipe/Ayers

and “Bandwagon” By Berry/Buck/Mills/M.Stipe/L.Stipe

REM – Feeling Gravitys Pull