„5 минути София“ – филми от Камен Во студио по ТВТ

Акценти и анотации на филми от програмата на TVT (29 юли – 4 август 2013 г.)

ПРЕМИЕРИ: „5 МИНУТИ СОФИЯ”

ТVT ще посвети програмата си през целия август месец 2013 г. на поредицата „5 минути София”

5 минути София: Слатинската Венера (късометражен филм на „Камен Во студио”, посветен на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.) – само по TVT в седмицата от 29 юли до 4 август 2013 г. – в понеделник, сряда, петък и неделя от 10:45, 16:45 и 21:45 ч.

Колко вълнуващо е само дори да си представи човек, че преди хилядолетия, мястото на което днес е София, е било девствено и неподправено. Минералните извори, плодородното поле и планините, покрити с вековни гори и благоприятното географско разположение, са причина да се зароди тук живот. Тук е открита и тя – Слатинската Венера.

5 минути София: Името на София (късометражен филм на „Камен Во студио”, посветен на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.) – само по TVT в седмицата от 29 юли до 4 август 2013 г. – във вторник, четвъртък и събота от 10:45, 16:45 и 21:45 ч.

Сердика, Улпия Сердика, Средец, Триадица, София. Дали днешната българска столица е кръстена на църквата „Св. София“, построена на най-високото място в стария град, или на светата мъченица София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, умрели за Христовата вяра, или всички те носят името на едно велико нещо?

АКЦЕНТИ:

Света София – българският Помпей (образователен филм за религиозен туризъм) – само по TVT в неделя, 4 август 2013 г. от 14:00 и от 21:00 ч.

На една от най-впечатляващите и най-стари християнски базилики в България е посветен филмът на Любен Лачански „Света София – българският Помпей” от поредицата на Телевизия Туризъм за религиозен туризъм. Лентата разказва за знакови събития, свързани с историята на храма, и прави връзки с живота на големи български личности, какъвто е например патриархът на българската литература Иван Вазов, погребан в градинката до базиликата.

Дворци и църкви са се издигали и събаряли. Големи сгради и цели крепости са изчезвали безследно. Царства и религии са се наследявали или са си отивали. Но този храм е останал здраво на основите си – верен свидетел на времето. И е дал името си на българската столица. С право можем да кажем, че неговата история е историята на самия град София. Гледайте филма „Света София – българският Помпей” само по Телевизия Туризъм.