50 години Детски радиохор на БНР – заповядайте на честването!

Юбилейният концерт ще прозвучи в зала „България” на 22 март

Пет десетилетия Детският хор на Българското национално радио разпръсква магията на хоровото изкуство по света.  80 задгранични  турнета, 32 държави в Европа, Америка, Азия и Африка,  близо 2000 концерта, повече от 800 песни в репертоара.

Петдесетгодишният творчески път е осеян с блестящи концерти, респектиращи отзиви и оценки, аплодисменти, бисове – за изкуството на българските славеи. Сред множеството награди и отличия е титлата „Посланик на европейската култура”, с която хорът е удостоен от Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз през 2002 година.

50-годишнината на Детския хор на Българското национално радио е забележителен факт от нашия културен живот, отбеляза на пресконференция по случай юбилея генералният директор на обществената медия Валери Тодоров. – Тя безспорно е една от златните страници в 75-годишната история на националното радио – явление, което без съмнение е оставило отпечатък върху културния живот на България.

През школата на тази уникална формация са преминали много от забележителните дейци на певческото изкуство в България, които днес са и на световната музикална сцена. Валери Тодоров открои заслугата на основателя и диригента на Детския радиохор академик Христо Недялков и изрази своята увереност, че всичко най-ценно, натрупано през годините, ще бъде съхранявано и развивано.

С искрена благодарност към Българското национално радио, академик Христо Недялков се върна към началото през 1957 година.

По време на пресконференцията бяха показани уникални кадри от първите гостувания на Детския хор на Българското национално радио в Япония и САЩ: документалните филми „Нишки от дъгата” – 1967г., на оператора Христо Ковачев и „С песен отвъд океана” -1971г., на Свобода Бъчварова и Борислав Пунчев.

Три концерта се посвещават на 50-годишнината на Детския радиохор през юбилейната 75-а година на Българското национално радио. На 22 март българските славеи ще пеят в столичната зала „България”. Изявени изпълнители, възпитаници на хора, ще се съберат на специален концерт на сцената на Националната опера на 6 април, а юбилейният Коледен концерт на Детския хор на Българското национално радио ще се състои в Първа зала на Националния дворец на културата на 18 декември.

В специално илюстровано издание „Ангелски гласове” за юбилея на най-успешната хорова формация у нас и във връзка със 75-годишнината на  Българското национално радио е събрана богатата история на това уникално явление в хоровото изкуство.

 
По темата: ,