75 години БНР: Георги Първанов награди лично медията

От радиото върнаха жеста

Президентът на България връчи днес своя почетен знак на Българското национално радио заради приноса и значението му в политическия и културен живот на българското общество.

«За мен е чест да връча почетния знак на държавния глава на генералния директор на Българското национално радио”, каза президентът Първанов и подчерта, че през изминалите 75 години медията е утвърдила ролята и мястото си в обществения, политическия и културния живот на страната.

Георги Първанов открои информационната функция на Българското национално радио. За минути, понякога дори и за секунди слушателят е на мястото на събитията, при това с една максимално широка, богата и отговорна информация отбеляза президентът.

Той подчерта и особено важната роля на националното радио като културен институт, независимо дали става дума за Симфоничния оркестър, за Детския радиохор или Радиотеатъра или за редица други субекти, чрез които се изявяват тези функции.

„Друго, много важно, в което съм се убедил и аз, – каза Георги Първанов – е важната роля, която изпълнява Националното радио като връзка с нашите сънародници  по света. Дори сега, когато медийното пространство е наситено с много различни форми, има много българи по света, които стоят залепени и слушат новините от България, коментарите и анализите за онова, което се случва в родината.

Забележителен е и фактът, че Българското национално радио е и голяма журналистическа школа”, подчерта президентът Георги Първанов и посочи, че важен знак за отношението и за мястото, което има БНР в обществото ни е фактът, че наградата на името на Сирак Скитник – основателят на радиото, е за големия български поет Валери Петров.

Накрая президентът поздрави екипа на Българското национално радио и пожела на обществената медия още много пъти по 75 години ефирен живот.

В отговор на словото на президента, генералният директор на Българското национално радио Валери Тодоров благодари за високото отличие.

„Вашите думи, господин президент, вашето признание, вашият знак ни ангажират изключително”, каза той. „Днес в българския ефир има много радиостанции, но гласът на Българското национално радио е най-силният, най-авторитетният, най-търсеният. Вашето признание ни ангажира изключително много и се надявам от мое име и от името на своите колеги, че ние ще продължим да оправдаваме това високо доверие.

Позволете и ние в знак на благодарност да Ви връчим нашия почетен знак”, отбеляза Валери Тодоров и връчи на президента Първанов ретро радиоапарат със знака на БНР.

 
По темата: