Агата Кристи, Джеймс Дийн и едно обгорено момиче – по Viasat History

Премиерни документални филми по Viasat History през септември 2010

Премиера на 15 септември по Viasat History
В чест на 120-ата годишнина от рождението на Агата Кристи:
Градината на Агата Кристи: убийство и загадка в Девън – ЕКСКЛУЗИВНО
Оригинално заглавие: Agatha Christie’s Garden – Murder and Mystery in Devon
Държава: Великобритания
Година: 2006

Въпреки че била най-известната писателка на романи в света, Агата Кристи избягвала публичните прояви и предпочитала личният й живот да не бъде обществено достояние, особено тайната й градина в Грийнуей, дълбоко в сърцето на родния й Девън. Градините в Девън били едно от най-любимите неща в живота й, предлагащи отдих от външния свят. Този очарователен документален филм предоставя рядка възможност да надникнем в градината на писателката и да научим как се е разраствала през времето, когато е била там, а също и за съществената роля, изиграла в живота й.

Премиера на 20 септември по Viasat History
Снимката на обгореното от напалм момиче – ЕКСКЛУЗИВНА ПРЕМИЕРА
Оригинално заглавие: The Picture of the Napalm Girl
Държава: Германия
Година: 2010

През 1972 г. една снимка обикаля света. На нея е заснето деветгодишното виетнамско момиченце Ким Фук, което бяга, за да се спаси, а лицето й е изкривено от болка. Докато се опитва да избяга от атака с напалм, която унищожава селото, където живее, тя получава ужасни обгаряния. Фотографът на „Асошиетид прес” Ник Ут печели награда „Пулицър” за снимката. Всъщност тази снимка спасява живота на Ким Фук, тъй като Ник я отвежда до най-близката болница и благодарение на това, че фотографията е разпространена навред по света, момичето е отведено в специална клиника в Сайгон.

Документалният филм представя историята на тази световноизвестна фотография, показвайки как една-единствена снимка може да промени живота на хората, свързани с нея.

Премиера на 30 септември по Viasat History
По случай 55-ата годишнина от смъртта на Джеймс Дийн:
Денят, в който Джеймс Дийн умря – ЕКСКЛУЗИВНО
Оригинално заглавие: The Day that James Dean Died
Държава: Великобритания
Година: 2005

Джеймс Дийн е легенда. И днес, повече от пет десетилетия след смъртта му при автомобилна катастрофа край малък град в Калифорния, неговият образ е все още най-продаваният в света. Филмът разказва невероятната история за колата на Джеймс Дийн и анализира инцидента, при който на 30 септември 1955 г. загива една от най-бляскавите млади холивудски звезди. Роднини и приятели споделят истини за противоречивата състезателна кариера на Джеймс Дийн и любовта му към високите скорости. С помощта най-модерни научни методи е разследван отново трагичният инцидент, при който загива знаменитост и се ражда легенда.