Актуална поредица за морските пирати тръгва по Discovery Channel

Рос Кемп: в търсене на пиратите – гледай по Discovery Channel

Само по Discovery Channel от 10 януари 2010 г., криминалният репортер и ТВ водещ Рос Кем пътува из три континента, за да достигне едни от най-рисковите точки на света, с цел да разкрие подробности за пиратството като истинска заплаха за глобалната сигурност.

Деветдесет процента от стоките в света се транспортират по море и повече от десет милиона карго контейнери преминават из световните океани по всяко време.

Обаче, изненадващо е да се научи, че докато световните води са жизнено важни за глобалната търговия, те са най-малко контролираната зона на планетата. Въоръжени с ножове и тежки оръжия и носещи ракетни гранати и съвършени радио системи, тези опасни хора хващат плавателни съдове, взимат заложници с цел получаване на откуп и използват насилие срещу своите жертви.

От 2000 г. насам нападенията на пирати са се увеличили с потресаващите седемдесет процента. Повече от три хиляди нападения са докладвани всяка година.

Специалните епизоди от тази поредица включват:

Сомалия, залива Аден – Рос разбира колко е трудно да се различат пиратите от рибарите и наблюдава действията на военните кораби, патрулиращи на огромната площ от над милион кв. км. в океана.

Лагос, Нигерия – На пристанището в Лагос, Рос вижда как нападенията на международни нефтени танкери заплашват нигерийската икономика. Местни жители му показват кадри от атака, която се е случила в действителност.

Остров Батъм, Югоизточна Азия – На остров Батъм Рос има уникалната възможност да интервюира малка група пирати, които разказват, по забележителен начин, за корумпирания си начин на живот.

Присъединете се към Рос и тези увлекателни 3 части, в които той се впуска в опасно търсене на корените на пиратство, разкривайки как съвременните пирати бързо се превръщат в ключови играчи в нов глобален бизнес с мултимилионни приходи.

Виж видео от поредицата:

Епизод първи Сомалия, Залива Аден, премиерата ще се излъчи на 10 януари 2010 г. от 22:00 ч.

Присъединете се към Рос Кемп в неговото търсене на корените на съвременните глобални пирати. Той започва своето пътешествие от Лондон, града-център на морските финанси, където изследва икономическата зависимост като заплаха за световната търговия. В първото, посветено на пиратите военно разгръщане, от както кралските военни сили бомбандират Алжир, са разбити Барбарските пирати през 1816 г. Рос има уникалната възможност да се качи на борда на HMS Нортъмбърленд – специален военен кораб, изпълняващ мисия в залива Аден. За седмица, екипажът на хеликоптера и елитна група от кралските морски военни части са изпратени на мисия след мисия, за да заловят пиратите, които се опитват да завладеят стотици търговски кораби, минаващи в тази зона ежедневно. Точно тук Рос разбира колко е трудно да се различат пиратите от рибарите и наблюдава действията на военните кораби, патрулиращи на огромната площ от над милион кв. км. в океана. В края на мисията, гръцки корабът е ограбен от пиратите само на 60 мили разстояние от военния HMS Нортъмбърленд и обърканият екипаж е принуден да наблюдава как кораба и неговият 22 членен екипаж са отвлечени и потеглят за Сомалия.

Епизод втори Нигерия, премиерата ще се излъчи на 17 януари 2010 г. от 22:00 ч.

Рос продължава своето търсене на пирати и последствия от наличието на глобално пиратство в Нигерия, дом на най-кървавите, но и най-малко докладвани пиратски нападения. Хвърлен с главата напред в истинския хаос, корупция и анархия в Лагос – най-гъсто населения град в Африка – Рос скоро открива, че проблемът с пиратите е по-страшен, от колкото си е представял някога. На пристанището в Лагос, той разбира как нападенията на международни нефтени танкери заплашват нигерийската икономика. Местни жители разкриват на Рос Кемп кадри от нападение, което се е случило в действителност. Освен това той открива разрушаващото въздействие на пиратските нападения върху риболова в Нигерия, където рибарски кораби са често нападани и задържани за откуп, а около триста рибари са били убити от пирати само в последните няколко години. Собствениците на рибарски кораби описват въздействието на пиратството върху индустрията с факта, че то води до излизане от бизнеса на повече от половината рибарски кораби в страната, а много други са на ръба на банкрута. В бедните квартали на Лагос, той вижда как масовото замърсяване на реките в града от мултинационалните корпорации принуждава месните рибари да излязат в открито море, където стават потърпевши на пиратски нападения. Рос се среща със семействата на убитите, както и с тези, изправили се лице в лице с пиратите. Като пристига в Порт Харкорт, столицата на суровия нефт в Нигерия, Рос става свидетел на масово опустошение, причинено от нефтените компании и е принуден да гази из разлян нефт, разрушил местните рибарски площи. След това той се среща с човека, отговорен за битката за контрол над нефтените ресурси в района и разбира как комбинацията от кражба на нефт, замърсяване и безработица са в осовата на пиратството в Нигерия.

Епизод трети Югоизточна Азия, премиерата ще се излъчи на 24 януари 2010 г. от 22:00 ч.

Южна Азия е дом на пиратството от векове насам. Обаче, по-наскоро тя се изявява като свидетел на някои от най-бруталните морски драми. По традиция, пиратите се насочват към Малака Стрейт – тесен канал, вторият в света по натовареност морски път след Английския канал. През 2005 г. пиратските нападения в този район се случват два пъти седмично. Лойдс-Лондон, водещият в света застрахователен маркет, обявява района за военна зона, докато малайзийските власти полагат огромни усилия, за да разчистят Стрейт. Единственото, до което водят техните усилия е изтласкване на пиратите още по-на юг в посока Сингапур и на изток към Южнокитайско море. Пътуването на Рос из югоизточна Азия започва от Сингапур, където той сам вижда огромния обем от товари, които пристигат през този тесен проток. След това Рос отлита на север до Куала Лумпур, за да се присъедини към обучение на елитни командоси, които се борят с пиратството в този район. Рос бързо осъзнава, че ако иска да срещне истински пирати трябва да се отпътува за остров Батъм, малък остров, разположен на юг от Сингапур, известен с неконтролируемата проституция. На остров Батъм Рос има уникалната възможност да интервюира малка група пирати, които разказват по забележителен начин, за корумпирания си начин на живот. Пиратите ексклузивно разкриват как превземат кораби и ги пренасочват много далеч от Европа и небрежно се разпореждат с екипажа на кораба. Въпреки неморалните си действия, те вярват, че магията ще ги съхрани в безопасност.

Рос Кемп е един от най-известните британски актьори със забележителна кариера в областта на театъра, телевизията и филмовата индустрия. Най-добре познат е от ролята си на суровия Грант Митчел от сериала на BBC „Жителите на Ийст Енд“, както и от ролите си в предавания на ITV и участието му в сериала „Максимална сила”, където ръковoди сценичен екип с участието на сержант Хено Гарви – упорит, но справедлив лидер на Червените сили.

Наскоро Рос получава международно отличие в областта на разследващата журналистика за документалните епизоди на предаването „Рос Кемп за бандите”, което спечели награда BAFTA за най-добра документална поредица за 2007 г.

Отново през 2007 г. поредицата „С Рос Кемп в Афганистан” отвежда Рос на фронтовата линия в Афганистан, за да разкаже своята лична история за британските воиници на война, проследявайки Британската армия, която се бори за мир в една от най-опасните военни зони в света.

Бъдещите постижения на Discovery с Рос Кемп в главната роля са „Рос Кемп за бандите 4”, „С Рос Кемп отново в Афганистан” и „Рос Кемп: В търсене на пиратите”.