„Аларма Пънк Джаз“ излъчва ъндърграунд фестивал по радиото

Аларма Пънк Джаз 6 ½ – двудневен ъндърграунд фестивал на втория етаж!

10 & 11 ноември 2011 (четвъртък от 19:00 и петък от 21:00ч.)

Бар Coda, ул. “Лавеле” 19

ВХОД: 5 лв на 10 ноември и 8 лв на 11 ноември

Фестивалът „Аларма Пънк Джаз” продължава с пълна сила и през ноември – с някои стари и някои нови познайници от балканската ъндърграунд сцена. Междинното 6 ½ издание ще се проведе на ключовите дати 10 и 11 ноември, т.е. навръх 22-ата годишнина от една доста съмнителна Промяна и на рождения ден на Вонегът. Датите съвсем не са случайни, тъй като антиутопичният тон е важен елемент в музиката на всяка една от групите.

Мини-фестът ще започне с гръцката пост-пънк/инди-рок банда The No Sin, чиято вокалистка Лиа Йока е още преподавател към катедра „История на изкуството” в Солунския универскитет и активист от Групата за солидарност с имигрантите „Кландестина”. Музиката на The No Sin носи енергията на Пати Смит и политическите послания на Джело Биафра. Чисто като звук е най-близо да американския гаражен рок от 90-те, но едновременно с това на ниво текстове е част именно от нашата – гръцката, българската, балканската – антиутопична реалност. Това на 10 ноември, когато организаторите на фестивала от програма „Христо Ботев” и Радио София са предвидили цяла тематична вечер, посветена ъндърграунд рока в Гърция. Очаква се участие да вземе и живещият на остров Хидра в Гърция поет с китара Юрген Йенш (първият преводач на Ленард Коен на немски език). Допълнение:  по независещи от Аларма Пънк Джаз причини концертът на Юрген Йенш, обявен за 10 ноември, пада. Вместо него ще свирят Ша-Ша (в нов електрически вариант – радиопремиера).

На 11 ноември купонът на втория етаж на „Лавеле” 19 продължава от 21ч. със сайбър-пънк психопатите MAZUT (от Русе-Троян-Свищов) и Da Small Tragoediaz, почетни участници на първия анти-фа фестивал у нас “Аларма срещу расизима и дискриминацията”, заиграващи се с демоничните символи на нацизма, но изповядващи точно противоположните идеи – от рагтайм, или „американска черна музика”, до блек метъл, „черната музика на европейския север”, по думите на фронтмена им Теди Манол.

Хедлайнери на вечерта и основни гости на фестивала ще бъдат музикантите от хърватския спейс-джаз/психеделик/пост-рок квартет FJODOR – група, която много ще допадне на феновете на Man Zero от Загреб и Hesus Attor от Риека, герои на предишни издания на „Аларма Пънк Джаз”. В момента FJODORправят второ турне-промоция на новия си албум Riding Through The Black Hole (2011). Първото беше през лятото – с над 20 концерта в Дания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Русия, Чехия и Унгария, а настоящото обхваща главно Балканите. FJODOR правят мрачна атмосферична инструментална музика, която на моменти прилича на краут-рок, на моменти на инди-джаз, а на моменти в нея изпъкват дори балкански и други ориенталснки мотиви. Големи съвместни турнета досега са правили заедно с датчанитеThe Univerzals и със словенците Coma Stereo. В България идват за пръв път и са обещали да свирят повече от час и половина за феновете на „Аларма”.

Бар CODA e поредното знаково място за алтернативна култура в столицата, което „Аларма Пънк Джаз” включва в серията си „Звуково изобразяване на града”. Концертите, както си му е редът, ще се предават пряко по програма „Христо Ботев” на БНР (92,9 FM), с изключение на този на The No Sin, който ще се излъчва по Радио София (94,5 FM)

За повече информация:

www.facebook.com/alarmapunkjazzfest
www.myspace.com/fjodorband
www.myspace.com/thenosin
www.myspace.com/mazut4life
www.myspace.com/dasmalltragoediaz

 
По темата: ,