Азис пред Карбовски: Роден съм в сливенския затвор /видео/

Васко харесал артистичния си псевдоним, когато бил на 14 години

Азис измислил артистичния си псевдоним, когато бил на 14 години. Усетил музикалността на името, докато гледал филм за турски затворници. За да не го забрави, го записал на тапетите у дома. После обявил на майка си, че така ще се казва един ден, а тя му се изсмяла.

Любимецът на народа смята, че е имал отвратително детство, тъй като го карали да работи. Освен това висял по опашки, за да купи от първите домати, които пускали на пазара в края на пролетта. Свързва Нова година с голям кашон банани. За да ги купи, баща му чакал с часове на студа. Звездата се оказа спец по магазините от онова време, въпреки че не разбира защо е трябвало да има показни магазини /където се предлагат разнообразни плодове и зеленчуци/, корекоми /където има чуждестранни стоки – облекла, техника и лакомства/. Едно от добрите неща на демокрацията е, че вече имаме МОЛ-ове, допълни Азис през смях.

Като всички деца от онова време и Азис бил чавдарче и носел синя връзка. Но не си спомня дали е станал пионерче. Помни обаче, че веднъж му дали домашно да нарисува пленум, който се провеждал в този момент. По думите му Тодор Живков явно е бил луд човек, щом е изкарал близо 40 години на този пост.

Смята, че в момента много хора искат Татовото време да се върне, защото тогава не са били гладни. Нямат нищо против да се превърнат отново в затворници само за да задоволят глада си, допълни гостът. Азис призна, че родителите му са смятали родината си за затвор и затова често пътували на гурбет, демокрацията заварила семейството на работа в Берлин. Кой знае какво щеше да излезе от мен, ако бях останал в Германия, пита се певецът, но признава, че извън България не се чувства щастлив.

Той потвърди информацията, че е роден в сливенския затвор. А е израснал в квартал Банишора в столицата. Заради демокрацията се разминал с казармата. Но твърди, че там със сигурност е щял да се чувства добре: „Щях да съм любовница на някой от командирите“ – категоричен е изпълнителят.

Осъзнал се като различен, след като гледал филма на Мадона „Кое е това момиче?“. Много искал да прилича на нея, да е облечен в цветни и пъстри модерни дрехи. Доволен е от настъпването на демокрацията, тъй като тя му е дала желаната свобода – да изяви свободния си дух, да бъде себе си и да се развие като творец.

Смята, че хората, които твърдят, че не харесват музиката му, са неискрени. Уж никой не слуша, а албумите ми се продават, пея пред пълни зали, чуди се скандалният изпълнител.

Цялото интервю на Мартин Карбовски с Азис можете да видите в предаването „Фронтова линия“.

Инфо: News 7