България е сърдита на „Евровизия“?! И все пак, днес е финалът!

Дали Германия ще успее да спечели конкурса за… втори път?!?

Победителят в „Евровизия“ ще бъде избран тази вечер. Началото е от 22 часа.

25 държави ще участват на финала на конкурса, който се провежда в Осло. В столицата на Норвегия го отведе Александър Рибак. Миналата година песента му „Fairytale“ събра рекордните 387 точки от зрителското гласуване, съобщава БНР. Оценките на международно жури от музиканти също помогнаха за победата на Норвегия.

Вчера България отпадна от състезанието, след като Миро не успя да се класира за финала. Българската песен  „Ангел си ти“ не събра необходимия вот.

Много от феновете твърдят, че вотът е политически, както и че Миро е пял по-добре от редица класирани по-напред изпълнители. Говори се и за корумпираност на журито, съставляващо 50% от тежестта на вота.

Още преди да започне „Евровизия“ редица букмейкърски къщи направиха прогнози, че конкурсът ще бъде спечелен от 17-годишната Сафура от Азербайджан (на снимката). Страната вложи милиони евро в представянето й в Осло. Песента „Drip Drop“ е създадена от едни от най-добрите шведски музиканти, визията на Сафура на сцената на Telenor Arena е дело на хореографа, работил за Бионсе и клипа й на „Single Ladies“.

В борбата за първото място на „Евровизия“ се включва и Германия с 18-годишната Лена (песента „Satellite“). Досега страната е печелила конкурса само веднъж, макар че е от основателките му. Победата е от 1982 г. и принадлежи на Nicole с песента „Ein Bichen Frieden“. През последните години Германия традиционно остава в дъното на класацията.

В челната петица на „Евровизия“ по всяка вероятност ще са и представителите на Армения, Израел и Турция – Ева Ривас, Арел Скаат и групата „Манга“. Решението за крайния резултат все пак принадлежи на зрителите. За първи път в историята на конкурса те ще могат да гласуват чрез телефонни обаждания и изпращане на sms-и, по време почти на цялото финално шоу. От началото му до 15 минути след представянето и на последната песен. От значение ще са и оценките на международно жури от музиканти.

За финала на „Евровизия“ директно се класират пет държави – Великобритания, Франция, Германия и Испания, който са основателки на конкурса, и Норвегия – страната-победител от миналата година. От двете полуфинални вечери бяха избрани останалите 20 финалисти. Това са Грузия, Украйна, Турция, Израел, Ирландия, Кипър, Азербайджан, Румъния, Армения, Дания, Босна и Херцеговина, Молдова, Русия, Гърция, Португалия, Беларус, Сърбия, Белгия, Албания и Исландия.

„Евровизия“ 2010 е една от най-скромните през последните години. Норвегия вложи в нея 17 млн. евро. За сравнение през 2009-а Москва похарчи 30 млн. евро. Конкурсът се провежда в най-големия закрит стадион в Осло Telenor Arena. Капацитетът му е около 23 000 души. Общият брой на телевизионните зрители на състезанието най-вероятно ще достигне 120 милиона.

По инфо на агенция КРОСС

Safura – Drip Drop (Azerbaijan) Eurovision 2010 Semi Final 2

Евровизия Германия 2010 – Lena Meyer – Landrut – Satellite

 
По темата: