България остава без държавни телевизия и театър? „Нощни птици“

Идва ли краят на БНТ и държавните театри? Неделя, 16 май, 23:55 часа – „Нощни птици”

Тази неделя „Нощни птици“ не е за изпускане. Как да се спасят обществените медии във време на финансова криза? Бива ли Националната телевизия да излезе в тримесечен отпуск заради съкратен бюджет и как да се измислят алтернативи за финансирането на обществените медии, които още пазят добрия език, тон и вкус? Как ще се отрази евентуалното сливане на държавните телевизия и радио върху качеството на продукцията и независимостта им? Дали е възможно финансирането им чрез абонаментни такси или увеличаване на рекламното им време? Какво ни чака, ако те фалират или се комерсиализират и къде тогава ще се случва смисленият дебат, културните и образователни предавания, обществено значимите кампании от типа на „Голямото четене“ или форумите като „Референдум„? Разговор с председателя на СЕМ Георги Лозанов и медийния експерт Иво Драганов.

Има и още! За и против театралната реформа и реформата в киното. Ще говорим за неизбежното, но драстично намаляване на бюджета за тях и как ще се отрази то на бъдещето на  една цивилизована страна, каквато България иска да бъде? Как ще повлияе трийсетпроцентното орязване на нищожния бюджет за театър върху съществуването му и дали онези 1800 души, които все още го крепят, ще продължават, ако заплатата им от 400 стане 250 лева? Дали и защо не бива да се съкращават провинциални театри, които са единственото културно средище на някои места, а е по-добре да се реформират и оптимизират. И как цената на един наследен военен хеликоптер надвишава годишния бюджет за театър в България – опит да се дебатира върху културната ни политика с едни от най-изявените ни и талантливи творци – режисьора на „Дзифт“ Явор Гърдев и оператора Емил Христов.

За бъдещето ни и опасността и последните кадърни хора на изкуството да напуснат страната и как да се намерят начини да се финансира и да се опази то? Гледай „Нощни птици“ в неделя вечер, по БНТ1.

 
По темата: ,