БЪЛГАРИЯ ТОП 5: Виж най-горещите парчета в страната сега!!

Песен на френски е официалният номер 1 у нас тази седмица! След като покори почти всички чартове в Европа, Alors On Danse на белгиеца Stromae грабна първото място и в Българския ефир.

Френският хит Alors On Danse на младия изпълнител Stromae е номер 1 у нас, според официалната еърплей класация, изготвяна от Nielsen Music Control Bulgaria. Изпълнението е най-въртяното в българския радио- и тв ефир за миналата седмица (17-23 май 2010 г.).

Alors On Danse вече се превърна в голям хит в почти всички европейски страни, като дори оглави и класацията European Hot 100 Singles на Billboard.

Истинското име на Stromae (произнася се Стромайе) е Пол ван Хавер – белгиец с корени от Руанда. Започва да се занимава с хип-хоп през 2005 г. като част от рап група. През 2007 г. продължава соло, но до момента актуалното парче Alors On Danse е най-големият му успех.

На втора позиция сред най-излъчваните у нас песни също има изненада – там е румънското Samba на красавицата Andreea Banica и Dony. Зад тях остават последните хитове на Rihanna (Rude Boy) и Lady Gaga (Telephone, feat. Beyonce).

В чарта, отчитащ само българските песни няма разместване от миналата седмица – номер 1 е Тони Стораро с последния си хит „Двете сладурани”, следван от Галя и нейното „Другата част”.

Топ позицията в официалния чарт за сингли на САЩ – Billboard Hot 100 е заета от Usher и Will.I.Am с OMG, а във Великобритания директно под номер тази седмица влиза B.o.B. с лиричното Nothin’ On You.

Топ 5 на Официалната еърплей класация на България (от NMC): (17-23 Май):

 1. Stromae – Alors On Danse
 2. Andreea Banica feat. Dony – Samba
 3. Lady Gaga ft. Beyonce – Telephone
 4. Rihanna – Rude Boy
 5. Timbaland feat. Nelly Furtado – Morning After Dark

Топ 5 на Българските парчета (от NMC):

 1. Тони Стораро – Двете сладурани
 2. Galia – Другата част
 3. Тони Стораро – Отличен 6
 4. Емануела и Крум – Нищо не знаеш
 5. Dian Solo feat. Yavor – Rise Again

Топ 5 на USA Billboard Hot 100:

 1. Usher feat. Will.I.Am – OMG
 2. Katy Perry ft. Snoop Dogg – California Gurls
 3. B.o.B feat. Eminem & Haley Williams – Airplanes
 4. B.o.B feat. Bruno Mars – Nothin’ On You
 5. Taio Cruz feat. Ludacris – Break Your Heart

Топ 5 на UK Singles Chart:

 1. B.o.B feat. Bruno Mars – Nothin’ On You
 2. Jason DeRulo – Ridin’ Solo
 3. Roll Deep – Good Times
 4. Alexandra Burke feat. Pitbull – All Night Long
 5. Edward Maya – Stereo Love

Източници: БАМП, BBC, Billboard

***

Музикалната класация на Nielsen Music Control е първият в България музикален чарт, базиран на брой излъчвания в ефир. Тя е инициатива на най-утвърдената световна компания за мониторинг на музикални излъчвания (еърплей) – Nielsen Music Control и Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Музикалният ТОП 100 на България е актуален от лятото на 2008 г. и отразява честотата, с която песните са били излъчвани в ефир.

В момента станциите за мониторинг са 20: 16-те най-слушани радиостанции у нас плюс четири музикални ТВ канала  (БГ Радио, БНР „Хоризонт”, Радио City, City TV, Дарик Радио, FAN TV, Радио Fresh, MAD TV, Радио N-Joy, Радио NRJ, Радио Pro FM, Радио FM+, Радио Signal+, Радио Вероника, Радио Веселина, Радио Витоша, Voice TV, Радио The Voice, Радио Z-Rock, Радио Романтика).

Излъчваното музикално съдържание се анализира чрез използване на т.нар.“фингърпринт”-технология. Тя позволява разпознаване на музикални отрязъци от дадена песен на базата на електронен каталог и свързан с него специализиран софтуер. Този метод за измервания на музикалното съдържание в електронните медии е напълно нов за страната ни.

С приемането на този проект музикалната индустрия в България става част от мрежата на Nielsen Music Control. На компанията са поверени националните класации в 21 държави, сред които: Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Великобритания и Ирланция, скандинавските страни, Италия, Испания и Португалия, нашите съседи Румъния, Гърция и Турция, както и Мексико.

Nielsen Music Control е водеща компания за мониторинг на музикални излъчвания (еърплей) в света. Компанията се счита за единствения официален доставчик на класации, който може да предостави на музикалната индустрия хармонизирана, трайна и реална перспектива за мониторинг на излъчване/еърплей.

Българската асоциация на музикалните продуценти

БАМП е Национална група на IFPI (Международната федерация на звукозаписната индустрия) за нашата страна. Федерацията обхваща над 1400 звукозаписни компании в 73 страни и 49 дъщерни организации.