Българчета в чужбина разказват приказки по радио „Фемили“ – участвай сега!

„Родна реч, омайна, сладка,
що звучи навред край мен;“

Дали се е замислял Ран Босилек колко актуално ще се окаже неговото стихотворение в наши дни? Ние го направихме и ни стана някак тъжно за всички онези, около 200 000 по статистика, българчета, които живеят в чужбина и нямат редовен и лесен достъп до български език. Някои от тях са заминали с родителите си, други са се родили в новите си държави, някои говорят български, други не. Всички те обаче имат близки и роднини в България, които милеят за тях и искат да общуват свободно с родната ни реч.

„Тя звънти, когато пея,
в радостни игри ехти;
вечер приказки на нея
баба тихо ми реди.“

На 21 февруари светът чества деня на майчиния език! Какъв по-подходящ повод да подарим на всички българчета по света празничната ни програма, посочват от Radio Family.

Най-обичаните български детски песни, народни приказки, стихотворения и гатанки, изпълнени от децата на България, които живеят в различните краища на света. Казваме им „Добре дошли!“ в програмата на българското детско онлайн радио – radiofamily.bg. Без значение в коя точка на света живеят, те могат да се чувстват у дома си при нас. Посвещаваме им тази програма с идеята, че като космополитни деца, един ден ще се чувстват у дома си и в България.

„И над книгата унесен,
родна реч ми пак шепти…
Милва като нежна песен,
като утрен звън трепти!“

Изпращайте аудио или видео записи на своите деца с тяхното име и години, местоживеене и най-хубавото стихче, песничка или гатанка, които знаят на български език. Чакаме ги на имейл radiofamilypr@gmail.com Заедно с вас и с тях ще създадем една истинска празнична и много емоционална програма! Тя ще звучи в интернет на www.radiofamily.bg от 21 февруари до 3 март там, където сте вие и тук при нас, защото светът все пак е малък и е лесно да сме заедно.