Bassein и „Мерудия“ подгряват слушателите за 75 години БНР!

На всеки басейн мерудия! „Аларма Пънк Джаз” като загрявка за тържествата по случай 75-годишнината на БНР

22 януари 2010г, 21,30-24,00ч., БНР, Първо Студио (бул. „Драган Цанков” 4) и на живо по програма „Христо Ботев” (92,9 FM), Вход свободен!

За „Аларма Пънк Джаз” новата година тръгва като по вода с „олд скул фънк” от Северозапада и реге с кавал. Или с други думи с бандите Bassein от Враца и „Мерудия” от София – и двете, добре познати от клубните си ъндърграунд-участия в столицата (през последната година – все по-често съвместни).

Формалната връзка между тези две на пръв поглед доста различни в жанрово отношение групи е басистът на „Мерудия” Ивайло Лозанов-Лози, който миналата година „басистваше” за известно време и в Bassein, но това, което наистина ги обединява, е по-скоро оригиналният им и подчертано авторски подход към т.нар. „класически понятия за жанр”.

Защото на myspace-профила на „Мерудия” може и да пише „реге”, но в цялата история се намесват и боса нова, и инди рок, и балканско „ърбън” звучене. Както и Bassein може да произлизат от добрия стар фънк, но това не пречи в музиката им да се прокрадва и жица, пък и някои дарк-елементи.

Някои от музикантите от „Мерудия” са добре познати на публиката и от другите банди и формации, в които свирят – Весо (в „Ревю”), Петър (в „Способ” и „Ирфан”), Християн (в „Ехоо”), докато членовете на Bassein, по думите на вокалиста им Явор, „са съсредоточени само и единствено върху музиката на Bassein”.

Ден преди петъчния концерт – в четвъртък, във времето на предаването „Аларма”  от 21,30ч. по програма „Христо Ботев” – ще можете да чуете малко повече за двете групи от самите тях.

А петъчният „Аларма Пънк Джаз” ще изиграе ролята и на „загрявка” за тридневните тържества по повод 75-годишнината на БНР, които започват на следващия ден (събота, 23 януари).

Самият „Пънк Джаз” през февруари ще излезе в заслужен едномесечен отпуск, но през това време (на 11 февруари, пак в Първо студио, във времето на „Аларма”) можете да посетите концерта по проекта „Фюжън Ембаси”, чийто домакин е програма „Христо Ботев” на БНР.

А ние се завръщаме през март с камерено ембиънт представление от Холандия  във Второ студио (www.bramstadhouders.nl) – концертът е съвместно начинание на „Студио Даухаус” и „Аларма Пънк Джаз”.

Следват и други подобни „копродукции”, като най-скорошната ще е през лятото, на 18 юли – заедно с „Беглика Фест”. Но дотогава има още много – руска фрий джаз вечер навръх Деня на космонавтиката (12 април), трето издание на „Аларма Пънк Джаз Фест” (в края на април).

И на 3 май – пак в обновеното Второ атудио: Юджийн Чадборн! – най-известният комик в американския фрийк джаз, дългогодишен съратник на Джон Зорн, Джими Карл Блек от Mothers Of Invention, Хан Бенинк и Паул Ловенс; един от най-интересните интерпретатори на музиката на Хендрикс, Запа и Кептън Бийфхарт; поет с китара (и доста често с банджо); автор на стотици сатирично-философски песни, коментиращи абсурдите на западната политика.

Подробности около всички тези предстоящи събития ще научите в петък, а дотогава можете да се запознаете с „Мерудия” и Bassein на:

www.myspace.com/merudia

www.myspace.com/bassein

 
По темата: ,