Бавноходка и хора „химери“ шашват БНТ

Победителите в конкурса „Лаборатория за слава” в „Красива наука”

На 21 май, събота, от 16:55ч., предаването „Красива наука” ще бъде посветено на националния финал на конкурса „Лаборатория за слава”.

Българското лице на науката за 2011г. и победител в конкурса е очарователната Александрина Джасем.

„Лаборатория за слава” търси българското лице на науката сред учените, които умеят да разказват за своята работа харизматично и на разбираем за хората език. Откри го в лицето на Александрина, която ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще се състезава с националните победители на още 14 държави. Тя спечели българското издание на „Лаборатория за слава FameLab” с презентация на изключително интересна тема – хората „химери”. При тези хора се наблюдават два вида ДНК и затова тъканите на различните им органи могат да имат различен ДНК профил. Това се получава, когато разнояйчни близнаци се слеят в утробата на майката. Научното наименование на това състояние е „тетрагаметичен химеризъм” и много трудно може да се открие по външни белези.

Втора награда спечели Милен Богданов, който обясни как действат катализаторите, като ги представи като химически модел на обществото. Милен е главен асистент в Химическия факултет на Софийския университет и работи в областта на органичния синтез. Носител е на почетния знак на Химическия факултет и на наградата на Столична община за най-добър млад учен в СУ за 2010г.

Третата награда грабнаха Мария Атанасова и нейната бавноходка. Мария разказа за тайните на „бавноходките” –животинчета, които са по-малки от 1 милиметър, но могат да изгубят 99% от водното си съдържание и да изпаднат в състояние на мнима смърт, след което отново да „оживеят”. Мария е студент по Молекулярна биология в СУ „Св. Климент Охридски”. Тя спечели също и наградата на предаването „Красива наука” по БНТ, която беше присъдена според онлайн гласуване на сайта на телевизията.

Над 6100 души гласуваха в анкетата на предаването „Красива наука“ и близо 2500 от тях дадоха вота си за Мария Атанасова. Наградата – таблет за четене на книги и сърфиране в интернет, й беше връчена от шефа на дирекция „Информация“ Милена Цветанска.

Журито, традиционно съставено от учени и журналисти, следеше 3-минутните представяния на кандидатите да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Тази година членове на журито бяха Георги Балджиев (ботаник от Института по Ботаника на БАН и носител на втора награда във FameLab 2007), доц. Николай Милошев (Директор на Геофизичния институт на БАН), доц. Леандър Литов (Физически факултет СУ, ръководител на екип в ЦЕРН, водещ на предаването „Красива наука”), Вера Гоцева (журналист) и Петя Тетевенска (журналист, създател на предаването „Красива наука” по БНТ).

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” е създаден по оригинален формат на Челтнъмския фестивал на науката, където се провежда и международния финал. Тази година в него ще участват общо 15 държави. Националните финали в държавите участнички  се организират от Британски съвет, като в България основни съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит.

Запис от предаването ще откриете тук.

 
По темата: ,