Бебе на годината 2014 – информация и условия за участие

Ниската раждаемост е следствие, а не причина за демографската катастрофа 

Мисията на Националната кампания БЕБЕ НА ГОДИНАТА е да акцентира върху актуалните демографски и репродуктивни проблеми в страната и върху политиките за подобряване на условията за раждане и отглеждане на деца. БЕБЕ НА ГОДИНАТА стартира в навечерието на 2000 г. С времето тя се превърна в традиция за посрещане на Новата година, а Орисването на Първите новородени стана част от ритуала „Бабинден“.

За 14 години БЕБЕ НА ГОДИНАТА си спечели привърженици и последователи както сред акушер – гинеколозите и акушерките в цялата страна, така и сред представителите на местната власт. Вече е традиция за много общини, в първите дни на годината, кметовете да излъчват Първото новородено в местните АГ клиники и отделения за да го орисат навръх Деня на родилната помощ.

На Бабинден 2014 г. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще ориса БЕБЕТО НА ГОДИНАТА 2014 и още веднъж ще заяви своята ангажираност към майчиното и детско здравеопазване. Тя подкрепя БЕБЕ НА ГОДИНАТА защото е убедена, че демографията не е въпрос само на здравеопазване, а и на последователна социална и икономическа политика.

В началото на века, на 1 януари се раждаха средно по 170 бебета. На 1 януари 2013 г. са се родили 118 бебета. Първоянуарчетата на 2014 няма да надхвърлят 100. Какво се крие зад тези цифри знаят вече и поотрасналите БЕБЕТА НА ГОДИНИТЕ: Най- голямото от тях на Нова година ще навърши 14.

Новини от света на новородените ще следим на 1 януари от 0 до 24 часа на тел.: 0876 465 044; 0876 449 680, по e-mail: info@bebenagodinata.bg  и на www.facebook.com/bebenagodinata.bg.

Новостите в тазгодишната кампания БЕБЕ НА ГОДИНАТА са, че в надпреварата ще участват само новородени, вписани в Електронния регистър на ражданията (най-късно до 12 ч. на 04.01.2014 г.),  както и очакването в нея активно да се включат градоначалниците от страната чрез портала www.Kmeta.bg.

Окончателните резултати от БЕБЕ НА ГОДИНАТА 2014 ще бъдат оповестени на 5 януари 2014 г. В приложения файл ще намерите точния регламент на кампанията.