Бетина Жотева от СЕМ заплашва журналист, ще има съд

Членът на СЕМ Бетина Жотева се оказа основен герой в аудио запис, с който журналистът от БНР и член на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Къдринка Къдринова показва как е била заплашена от нея по време на заседание на парламентарната медийна комисия преди седмица.

Скандалът между двете се разрази по време на дискусия за бъдещето на радио „България“, което генералният директор на БНР Александър Велев искаше да закрие.

В записа, разпространен в интернет от Къдринова, се чува как Жотева се обръща към нея с думите: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!“

Повод за заплашителната й реакция е въпрос от журналистката дали Жотева е заявила пред испаноговорящи посланици, че външният министър Екатерина Захариева подкрепя затварянето на радио „България“. Въпреки че официалната позиция на МВнР бе точно обратната.

„Трагедия е, че Съюзът на българските журналисти е в такива ръце. Много съжалявам. Това е невероятна долнопробна клюка. Много се извинявам, че занимаваме лично… За първи път чувам подобно нещо“, отговаря Жотева пред комисията, след което разговорът й с Къдринова продължава на фона на дискусията в залата.

„Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига“, заявява членът на СЕМ на журналистката, след което Къдринова й отговаря: „В нищо не Ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице.“

„Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (сочейки към служители на СЕМ – по думите на Къдринова). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално“, продължава разпрата Жотева, след което е попитана от Къдринова дали това е заплаха.

„Абсолютно. Пред всички“, отсича Жотева в близост до диктофона на журналистката, който записва разговора. Следва и последната й реплика: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!“

Впоследствие Къдринова съобщи, че е сезирала за случилото се Етичната комисия на Съюза на българските журналисти с предложение той да излезе с позиция за поведението на Жотева.

Междувременно членът на СЕМ от квотата на предишния президент Росен Плевнелиев публикува в профила си във Фейсбук част от стенограмата от въпросното заседание на медийната комисия. Както и уверение, че ще съди „до последно“ Къдринова „за тази интрига“.

Mediapool публикува стенограмата без редакторска намеса:

КЪДРИНКА КЪДРИНОВА: Понеже един от народните представители тук спомена „посланици“, ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела… Ше отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам, имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър, г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на „Радио България“. Бихте ли обяснили откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга. Това е.

БЕТИНА ЖОТЕВА: Трагедия е, че Съюзът на българските журналисти е в такива ръце. Много съжалявам. Това е невероятна долнопробна клюка. Много се извинявам, че занимаваме лично… За първи път чувам подобно нещо. Уважаеми дами и господа, господин Председател, моля за извинение.

ПРЕДС. ВЕЖДИ РАШИДОВ: Нека да не влизаме в този тип говорене, особено от уважение и към Вас, и разбира се, към целия Съвет, и заседанието, защото „някой каза нещо“, това не е добре да го коментираме.

Пред агенция ПИК Бетина Жотева разказва:

„Това е такава долнопробна интрига, каквато никой не може да си представи. Никой не казва защо аз съм реагирала така. Има стенограма от парламента, от която става ясно въпросната журналистка какво каза пред 50 души.

Аз реагирам на една ужасна лъжа, която тя произнася пред цялата зала. Това е заседание на комисията по култура и медии в Народното събрание. Вътре е пълно с депутати, пълно с колеги журналисти, пълно с представители на различни синдикални организации. Дискутираме съдбата на „Радио България“. Спорът е разгорещен, всеки си казва мнението. Вървят нещата към запазване на радиото.

Изведнъж тя става и започва да обяснява нещо за радиото, след което се обръща към мен и казва следното нещо: „Понеже един от народните представители тук спомена „посланици”, ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела, ще отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам – имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър госпожа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на „Радио България“. Бихте ли обяснили, откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга.“

Как няма да скоча до тавана. Тя забърква Външно министерство, вицепремиера, забърква посланици на чужда държава, забърква ме и мен. Аз никога не съм говорила с Екатерина Захариева за „Радио България“. Никога не съм говорила на живо с Екатерина Захариева, откакто тя е вицепремиер и външен министър. Никога не сме се виждали. Никога не съм се виждала с испаноговорящи посланици, камо ли да говоря с тях за „Радио България“.

Жотева казва още, че ще съди Къдринка Къдринова: „Ще си търся правата по съдебен ред“. От СБЖ съобщават, че Къдринка Къдринова се е обърнала към Етичната комисия на съюза да разгледа казуса.

Вижте репортаж от Нова телевизия –

Асоциацията на европейските журналисти-България призова члена на СЕМ Бетина Жотева да преосмисли дали има място в медийния регулатор. Това стана след като в медиите изтече аудиозапис, на който бившата репортерка отправя груби заплахи към журналиста Къдринка Къдринова.

Ето и цялата позиция на организацията:

Асоциацията на европейските журналисти-България намира за недопустимо член на Съвета за електронни медии да отправя заплахи към журналисти по какъвто и да бил повод.

Още по-скандално е, ако това се случва в отговор на журналистически въпрос. Дори информацията, върху която е построен въпросът, да не е вярна, отговорът трябва да бъде по същество и в никакъв случай да не съдържа лични нападки и заплахи.

В медиите бе публикуван запис на изключително смущаващи реплики, отправени от Бетина Жотева към журналистката Къдринка Къдринова по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии. АЕЖ-България се свърза с г-жа Жотева и се запозна със стенограмата от заседанието.

Г-жа Жотева дължи обяснение за поведението си и вероятно извинение на Къдринова. АЕЖ-България призовава г-жа Жотева да преосмисли дали след този случай може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ.

Частично по инфо на Mediapool.bg