„Бетонни фараони“ – HBO излъчва български филм на 24 май

Първият български филм продуциран от НВО Централна Европа ‘Бетонни фараони’ ще бъде излъчен на 24 май от 21:05 ч.

За първи път в своята история HBO България /част от НВО Централна Европа/ продуцира два български документални филма, дело на АГИТПРОП.

„Бетонни фараони” разказва за колоритния свят на калдарашите, а „Хотел Рай” за трудният живот на ромите в Ямбол.

„БЕТОННИ ФАРАОНИ”

Стилът на живот и смърт при калдарашите

Виждали ли сте чешма, от която текат вино и ракия? А къща в петнадесет цвята, съчетаваща естетиката на Древна Гърция с PVC дограма в уникалния стил роко-бароко? Плазмен телевизор под земята? Добре дошли в колоритния свят на калдарашите – общност, наброяваща не повече от 1 млн. души по целия свят.

Бетонни фараони” е едно пътешествие сред стила на живот и традициите на една от най-затворените и интригуващи ромски групи. Филмът среща зрителите с харизматичен цигански барон и разказва за актуалните тенденции в ромските погребения. Камерата на Борис Мисирков и Георги Богданов показва подземните домове от африкански гранит, обзаведени с легла, гардероби, стереоуредби и включен мобилен телефон за директна връзка с другия свят.

Философията на екзотичния ритуал един от героите на „Бетонни фараони” обяснява с калдарашкото вярване, че: „Ние живеем над земята временно, а под земята сме вечно”. „„Бетонни фараони” е една възхвала на живота във всичките му измерения – тук и в отвъдното.”, разказва Мартичка Божилова, продуцент от АГИТПРОП.

Сценарист и режисьор Йордан Тодоров

“Бетонни фараони” се излъчва само по HBO в България, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора и Македония.

 
По темата: ,