Безплатен джаз концерт на Биг Бенда на БНР пред Народния театър

Световният ден на джаза с Биг бенда на БНР

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев ще отбележи Световния ден на джаза 30 април с концерт на открито.

Столичани и гости на София ще могат да чуят емблематични джаз композиции в изпълнение на виртуозните инструменталисти от Биг бенда на БНР на 30 април от 17.30 часа пред Народния театър „Иван Вазов”.

Половинвековната творческа биография на Биг бенда на обществената медия е свързана със стотици концерти у нас и в чужбина, участия в джаз и поп фестивали и конкурси. Формацията среща оркестранти, диригенти и продуценти с най-известните български солисти в жанра. Така в творческата лаборатория на Българското национално радио се създава историята на съвременната българска музика.

30 април е обявен за Международен ден на джаза по предложение на легендарния джаз пианист Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Датата е избрана специално. Това е последният ден от Месеца на джаза в САЩ, родината на Хенкок. „Джазът беше гласът на свободата за толкова много страни през миналия половин век”- казва той.

Идеята среща пълната подкрепа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.  Според нея Международният ден цели да свърже хората по целия свят, които „да празнуват и да научат повече за изкуството на джаза, корените му и влиянието му, и да подчертае важната му роля като средство за общуване, което надделява над различията”.

Празненствата ще започнат с целодневна програма в централата на ЮНЕСКО в Париж на 27 април. Ще има майсторски класове, кръгли маси, ателиета за импровизации и изпълнения на музиканти от цял свят, концерт с участието на Хърби Хенкок, Ди Ди Бриджуотър, Хю Масакела от РЮА и Таня-Мария, и това са само част от събитията.

На 30 април, по изгрев слънце, на площадКонгов Ню Орлиънс, люлката на джаза, събитието ще открие Хърби Хенкок с пиесата Watermelon Man”.  В концерта ще се включат Терънс Бланшард, Елис Марсалис, д-р Майкъл Уайт.

След тази изява Хенкок ще отлети за Ню Йорк, където по залез слънце ще свири за дипломатическия корпус в сградата на ООН. Водещи на джаз спектакъла ще бъдат Морган Фрийман, Робърт де Ниро, Майкъл Дъглас, Куинси Джоунс. Сред потвърдилите участие са Ди Ди Бриджуотър, Уинтън Марсалис, Уейн Шортър, Крисчън Макбрайд, Есперанса Сполдинг, Анджелик Киджо.

Хенкок смята, че честването всяка година  ще разкрие способността на джаза да събира хора от различни култури и нации. „Надявам се този ден да разпръсне радостта от спонтанното съзидание, характерно за тази музика” – споделя радостта си той.

Българското национално радио се присъедини към идеята за ежегодното отбелязване на музикалното събитие с концерт на Биг бенда на БНР преди залез слънце. Така този оркестър с 52-годишна история поставя началото на една традиция – 30 април, Световният ден на джаза, да се отбелязва и у нас.

Концертът се осъществява със съдействието на Столичната община.

 
По темата: ,