Безплатният Фортисимо Фест със звезди на музиката

Фортисимо фест 2013 представя своите солисти

Людмил Ангелов, Светлин Русев, Марио Хосен, Нели и Георги Андрееви, Михаил Йосифов-секстет, Печенката и победителите в конкурса “Да вдъхнеш живот” – братя Зайранови и Кристина Герогиева, ще се качат на сцената на Фортисимо Фест 2013 заедно с Варненската филхармония, Русенската филхармония и Софийският фестивален оркестър под диригентството на Максим Ешкенази.

Световнопризнати български виртуози приеха поканата да свирят в турнето на най-големия фестивал за класическа музика на открито у нас – Фортисимо Фест. Една от големите изненади на фестивала тази година ще бъде роялът на Людмил Ангелов, който ще свири от сцената на Фортисимо Фест в София и Пловдив. В Русе и Велико Търново, заедно с Русенската филхармония, ще свири Светлин Русев, който е родом от Русе и пристига специално за концетите “Музика под звездите”, въпреки натоварената си програма между Сеул и Париж. За първи път заедно на фестивалната сцена ще бъдат и децата, победители в конкурса Vitam Inspirare (“Да вдъхнеш живот”), който се проведе по инициатива на Фортисимо Фест през май тази година. От Виена за
турнето на Фортисимо Фест пристига и цигуларят Марио Хосен. Мишо Йосифов-секстет, Адриана Николова-Печенката и Нели и Георги Андрееви традиционно ще музицират и пеят в тазгодишното издание на фестивала за класическа музика на открито Фортисимо Фест. Турнето на Фортисимо Фест “Музика под звездите” ще се проведе между 30 август и 15 септември, а пълната му програма е както следва:

Бургас – 30 август (петък), Морска градина, площад Пантеон
Варна – 1 септември (неделя), Летен театър
Русе – 5 септември (четвъртък), открита сцена пред Общината
Велико Търново – 7 септември (събота), Летен театър
София – 13 септември (петък), Народен театър “Иван Вазов”
Пловдив – 15 септември (неделя), Античен театър

Солистите на Фортисимо Фест 2013

СВЕТЛИН РУСЕВ

Душата на Страдивари

Българският виртуозо Светлин Русев живее и работи в Париж, където е професор по цигулка в Националната консерватория за музика и балет. Цигулар със световна репутация, тази есен той пристига у нас като солист на Фортисимо Фест 2013, най-голямото турне за класическа музика на открито.

Светлин Русев започва да свири на цигулка едва петгодишен като ученик на своята майка, преподавател в Музикалното училище в Русе. Завършва Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.

Носител на много и най-престижни международни награди, сред които от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг–Жак Тибо”, както и на Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай (Япония), и на наградите “Кристална лира” и “Музикант на годината”, връчени му в България, Светлин Русев е свирил като солист с оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, работи с най-добрите диригенти на нашето съвремие.

В периода 2000-2005г. Светлин Русев е концермайстор на оркестъра на Оверн. През 2005г. става концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио. От 2007г. е концертмайстор на Сеулската филхармония. Светлин Русев свири на цигулка Страдивари от 1710г. Camposelice, предоставена от Nippon Music Foundation.

От сцената на Фортисимо Фест 2013 Светлин Русев ще свири заедно с Русенска филхармония.

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ

Големият роял на Фортисимо Фест 2013

Носител на първа награда от международния конкурс в Монте Карло Световни майстори на пианото, Людмил Ангелов живее и работи в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. През последните години в България го връща интегралът от шест концерта с музика на Шопен, както и проектът “Пиано екстраваганца”, в рамките на който световнопризнатият виртуозо и неговите гости, музиканти от цял свят, изпълняват непознати и почти несвирени клавирни пиеси.

Людмил Ангелов е изнасял рецитали на едни от най-престижните музикални сцени в света – Линкълн Център в Ню Йорк, Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, “Палау” във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория, Двореца на музиката в Атина, KBS в Сеул. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin. Носител е на наградата Аполон Токсофорос на фондация Аполония и е член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо. От сезон 2011-2012 е почетен професор в Нов български университет.

Людмил Ангелов и неговият роял са една от големите изненади на националното турне за класическа музика на открито Фортисимо Фест 2013.

МАРИО ХОСЕН

Превъплъщението на Паганини

Солист от международна величина, Марио Хосен е свирил с множество оркестри, сред които Английският камерен оркестър, “Брукнер Оркестър” Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър “Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската Филхармония. Изнасял е концерти в САЩ, Европа, Египет, Китай, Русия, Япония.

Марио Хосен прави своя дебют като солист на осем години. Забележителен виртуозо, той е основател на артистичен директор на международната академия и музикален фестивал „Орфеус“ (Виена), почетен професор по цигулка на Нов български университет и гост професор в Япония. Свири на цигулка G.B.Guadagnini от 1749г, предоставена му от Австрийската национална банка.

На сцената на Фортисимо Фест 2013 Марио Хосен ще изпълни Цигански напеви от Сарасате.

НОВА НАДЕЖДА

Двама от победителите в конкурса Vitam Inspirare – Кристина Георгиева, на 12 години, и Мартин Зайранов, на 14 години, както и братът на Мартин – Александър Зайранов, също на 12, ще споделят една сцена с големите солисти на Фортисимо Фест 2013. Младите виртуози, наградени от Риц Ивата с копия на цигулката “Гуарнери дел Джезу” през май тази година, приеха с ентусиазъм специалната покана на Максим Ешкенази да вземат участие в най-голямото турне за класическа музика на открито. Те ще свирят в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Кристина Георгиева е възпитаник на НМУ “Л.Пипков” в София. Братя Зайранови учат в НУИ “Добри Христов” във Варна и в същото време са в класа по цигулка на самия Марио Хосен.

Едва на 14, Криси Георгиева музицира пред възторга на публика от цял свят. Само през тази година, тя свири в Брюксел по покана на Европейския парламент, а по-късно и с Брюкселския камерен оркестър на юбилейния концерт за 15-годишнината на фестивала Музика Мунди. Първото си отличие Кристина получава на 7 годишна възраст, когато печели 1ва награда на межународен конкурс в Сърбия. Оттогава гастролира с голям успех в Русия, Италия, Чехия, Белгия, САЩ.

Братя Зайранови са истински знаменитости в град Варна, където е роден и друг солист на Фортисимо Фест 2013, Людмил Ангелов. Взимат майсторски класове при Проф. Минчо Минчев, Проф. Марио Хосен, Проф. Жерар Пуле (Франция), Проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), Проф. Такаши Шимицу (Япония). Участват и печелят награди в национални и международни конкурси, сред които EuroAsia 2013 в Япония, “Млади виртуози” в София, “Млади музиканти” в Румъния. Братя Зайранови – Мартин на 14 години и Александър на 12 години, са “младши студенти” в Нов български университет и активни участници в музикалната програма на университета.

РЕЖИМ: СВОБОДНО!

Джаз и бийтбокс

Мишо Йосифов Секстет и Печенката се качват отново на сцената на Фортисимо Фест. След невероятния успех на миналогодишното им участие в Пловдив и София, тази година те ще бъдат с най-големия фестивал за класическа музика на открито във Варна и Бургас.

НАПЕВЪТ НА ПРЕДЦИТЕ

Фолклорна магия

Нели Андреева е сред младите наследници на родопските песни, притежава очарователен глас и е първа солистка в ансамбъл „Филип Кутев“. Традиционен участник във Фортисимо Фест, тази година ще я видим и чуем на новите фестивални сцени – Русе и Велико Търново, заедно с композитора Георги Андреев. Георги Андреев е автор на пиесата “Евридика”, написана специално за Фортисимо Фест и част от репертоара на фестивала. В “Златното руно” той ще свири на гъдулка.

ФОРТИСИМО ФЕСТ: НИЕ СВИРИМ ТАКА!

Максим Ешкенази и фондация “Америка за България” представят:

Фортисимо Фест 2013 – национално турне “Музика под звездите”

Fortissimo Fest е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”. Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Целта на неговата дългострочна програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. Защото музиката прави хората щастливи. Музиката общува без предразсъдъци, тя разширява хоризонта на културен интерес и благоприятства обмяната на идеи, опит и знания. За постигане на своите цели Fortissimo Fest привлича млади и успешни творци и представя класическата музика по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин. Fortissimo Fest и фондация “Америка за България” поднасят на българската публика световноизвестни музикални произведения, но заедно с това и премиерни заглавия, изпълнени от утвърдени български и американски музиканти, бъдещи звезди и вече изградени творци в национален и световен мащаб.

 
По темата: