БГТВ излъчва филм-спомен за Паша Христова

“Искам да те нарисувам

По Национална телевизия България TV тази сряда (2-ри декември) от 20:00 ч. ще бъде излъчен биографичният филм за българската естрадна певица Паша Христова.

След като завършва Школата за естрадни певци и постъпва в Ансамбъла за строителни войски, през 1968 г. заедно с Борис Гуджунов пее като солистка в „Оркестър София“ — тогава един от най-популярните състави в българската музика. Двамата заедно пеят по концерти и гастроли в Русия, Чехия, Унгария, Сърбия, Германия.

За своите пет творчески години записва около 60 песни за фонда на Радиото, Телевизията и Балкантон. Спечелва международна слава и много награди от конкурси, между които са тази през 1970г. от „Златния Орфей“ с песента „Повей, ветре“ и първата награда с „Една българска роза“. През 1971 година получава голямата награда за изпълнители на Международния фестивал в Сопот с песента „Ах, този дивен свят“.

През 1971г. заедно с оркестър „София“, Борис Гуджунов, Ансамбъл „Аура“ и народната певица Янка Рупкина, Паша Христова трябва да замине за дните на българската култура в Алжир.

Самолетът, с който пътува току-що е излязъл от ремонт на въжетата, с които се управляват елероните. Ремонтът обаче не е извършен качествено и машината, набрала скорост за излитане и току що отлепила от пистата, се наклонява на една страна, крилото се удря в пистата и самолетът избухва в пламъци. Част от пътниците се спасяват, но за нещастие Паша Христова не е сред тях.

С този филм искаме да припомним на нашата публика за уникалната естрадна певица, чиито славен път е бил прекъснат по трагичен начин.

Национална телевизия България TV (BGTV) може да гледате и в интернет на адрес: www.bgtv-tv.com .

 
По темата: