Бисер Манолов в Ничия земя 03.10.2015 + видео – убиец с доживотна присъда

Ничия земя – светът на един осъден на смърт

Тази събота, 3 октомври в “Ничия земя” Даниела Тренчева ни среща със затворник с доживотна присъда, сочен за един от най-големите престъпници на прехода.

На Бисер Манолов приписват 17 убийства и множество бомбени атентати. Разпитван е и за убийството на Васил Илиев, както и за други разстрели през 90-те.

Бивша барета, трафикант на оръжие и гориво, изобретател на странни оръжия и… убиец, Манолов влиза в затвора през 1994 г., когато при обир на 2 милиона лева в центъра на Кюстендил е застреляна сарафката Виолета Георгиева.

Получава смъртно наказание, но не са го разстреляли заради замяна на присъдата му с доживотен затвор през 1998 г. Оттогава насам той се превръща в затворника с най-много спечелени дела срещу държавата у нас и в Страсбург. Няколко пъти администрацията на затвора в Бобов дол е осъждана от него – за битовите условия, изолирането му, храната и какво ли още не. Прави го сам, без адвокати. Бившият полицай дори се е превърнал в консултант на други затворници. И логично – не го харесват много.

Въпреки че е с доживотна присъда без право на замяна и лежи от 22 години, той не смята да стои още дълго в затвора…

“След като сам е арестувал корумпирани – Бисер Манолов започва да раздава подкупи, след арестите на трафиканти – сам става трафикант номер едно на гориво и оръжие. Сигурно на това му се казва да изучиш занаята и отвътре. Той се оказа всъщност окован и в убежденията си, че нещата са се случили и ще се случват, защото са били… предсказани. Не пистолетите, а врачките определяли съдбата!

Светът на Бисер Манолов… Неговият голям свят, който не може да се побере в престъпно тясната килия. И оттам обаче той си взима своите уроци, но и дава такива, особено на държавата. Сред дадените са и тези, че винаги можеш да научиш нещо ново, както и да не подценяваш другия. Защото – обезщетенията, наложени от Страсбург – отново са от джоба на данъкоплатеца. Но това е най-малкото. Другият, по-важният урок е този за оцеляването… и то за нищо друго, само заради свободата!”

Събота, 3 октомври, 18:00 часа, Нова телевизия

Видео анонс –

Гледай видео запис от предаването онлайн