Битка за честотата на Класик ФМ, но жертвата ще е Мелоди?

От bTV Radio Group излизат с нарочно прес съобщение преди заседание на Върховния административен съд. В текста се описват аргументи защо „Класик ФМ Радио“ трябва да получи последната свободна честота в София. Същата бе дадена на радио с наименование „Аура“, което още не е стартирало излъчване – на 95,7 FM.

Длъжни сме да припомним, че от bTV Radio Group САМИ се отказаха от разпространение на „Класик ФМ Радио“ в полза на музикалното поп радио „Мелъди“ – документа може да намерите тук. Въпреки че през юни 2013 г. bTV Radio Group са поискали на мястото на „Мелъди“ отново да се излъчва „Класик ФМ“ (виж тук), очевидно от компанията желаят и да запазят честотата за „Мелъди“, и да получат още една за „Класик ФМ“. Безспорно е, обаче, че ако толкова много държат на „Класик ФМ“, от фирмата имат възможност да го излъчват на мястото на „Мелъди“. Последното радио обаче не „блести“ с развити програма, екип, оркестър и именно затова очевидно се оказва неподходящо да се изтъква, че ще отиде в историята. Радио слушатели също така помнят, че пак самите bTV Radio Group преди години съкратиха излъчването на „Класик ФМ Радио“ в цялата страна, като на негово място тръгна „Зи рок“. Същото бе съпроводено с немалко скандали и недоволство.

Запознайте се с прес съобщението на bTV Radio Group:

Класик ФМ радио в борба за ефир

След 19 години ефир, единственото радио за класическа музика в България, създало и собствен симфоничен оркестър, получи отказ за честота

Малко преди 19-ия си рожден ден през декември, Класик ФМ радио е в борба за ефир. Тази година единственото радио за класическа музика в България се кандидатира за втори път за получаване на собствена честота в ефира на София. През април излезе решението, взето официално от Съвета за електронни медии /СЕМ/, в което радиото с дългогодишна история и собствен симфоничен оркестър получи отказ, а лиценз за срок от 15 години бе предоставен на нов проект за радиостанция.

В решението медийните надзорници пишат, че при класирането,  в съответствие с разпоредбите на чл.20, ал.2 и чл.36 т.5 от Закона за радиото и телевизията, „се ръководят и от интересите на обществото, и защитата на интересите на слушателите, с цел осигуряване на възможност за ползвателите на радиоуслуги да получат достъп до разнообразни радиопрограми”.

Мотивите за решението могат да бъдат открити в Протокол № 16 от редовното заседание на СЕМ, състояло се на 16.04.2013г, като целият документ може да бъде видян на www.classicfmsofia.com.  От него става ясно, че гласуването на членовете на СЕМ се разминава рязко с оценката на експертната комисия.

Председателката на експертната комисия Мария Стоянова казва, че този конкурс е много по-важен от останалите, защото става дума за последната радио честота в София. Самата тя допълва, че за единия от кандидатите, а именно Класик ФМ, са се получили огромен брой писма в подкрепа това радио за собствена честота. Тя цитира отвореното писмо до СЕМ на голямата българска оперна певица Анна Томова Синтова: „Ние трябва да се гордеем, че в България в продължение на повече от 18 години програмата на Класик ФМ радио представлява истинска опора за културата и изкуството“.

Множество водещи български институции, както и частни лица, почитатели на класическия звук и слушатели подкрепиха кандидатурата, която своеобразно е наречена „Каузата Класик ФМ“. Сред тях са Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Столична община, Столичен общински съвет, Българска фестивална асоциация и др.

За Класик ФМ силно се застъпва и председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, който посочва радиото като свой фаворит сред кандидатите като  един от най-трудните и обществено значими проекти в нашия радио ефир, но който няма стабилността да излъчва на собствена честота. Доц. Лозанов призова колегите си да помислят независимо от решението на ЕК, дали не е от значение на тази честота да се даде възможност да работи радио Класик ФМ, тъй като е гордост за софийския ефир, че има оцеляло радио за класическа музика и то оцеляло независимо от много неблагоприятната пазарна конюнктура през всичките години.

Решението предстои да бъде обжалвано на 3 декември 2013г. от 14ч. пред Върховния административен съд. Коментари по темата могат да се изпращат на info@classicfmsofia.com.