БНР и Музикаутор вече имат договор

Шест месеца по-късно БНР с договор за авторските права за музиката в ефира си, съобщават от Музикаутор:

Със закъснение от шест месеца БНР подписа договор с Музикаутор за авторските права за музиката, която използва във всичките си 12 програми.

Припомняме, че от началото на годината обществената медия беше в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, излъчвайки музика, без да има предварително и писмено разрешение от авторите й. Това разрешение БНР получи едва на 20 юни 2017 г., когато бе подписан договорът с Музикаутор.

Параметрите в него са отново за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения, каквото бе предложението на Музикаутор от началото на преговорите преди година. Вместо за пет години, обаче, възнагражденията ще се увеличават за три – до изтичането на мандата на настоящото ръководство на БНР. Новият договор отчита реалностите от последните години, а именно значителното увеличение на ползваната от БНР музика. Следващата стъпка, съгласно закона, е споразумението да бъде процедурно одобрено от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, която е представителната организация на радио сектора.

Равносметката от липсата на своевременно уреждане на авторските права за музиката е следната:

  • Съветът за електронни медии (СЕМ) санкционира БНР за нерегламентирано използване на защитени произведения;
  • Министерство на културата наказа свой служител – Георги Дамянов – директор дирекция „Авторско право и сродните му права“, заради действия в казуса, които бяха в разрез със Закона за държавния служител;
  • Съдът отхвърли искането на БНР за налагане на обезпечителна мярка на Музикаутор, а друг състав отхвърли иска на радиото като недопустим;
  • Комисията за защита на конкуренцията е сезирана да се произнесе по висящо производство;
  • БНР стартира медийна война срещу Музикаутор, възползвайки се от националния си ефир. Редица твърдения на БНР бяха оборени: че Европейският комитет за радио и телевизия (EBU) е предоставил лицензия за музиката от Евровизия; тезата, че радиото е било притиснато в последния момент да заплаща по-високи възнаграждения;
  • СЕМ следва да се произнесе по сигнала за нарушен паритет на мненията и липса на плурализъм при отразяване на казуса от БНР.

Защитата на интелектуалната собственост в България тепърва ще се развива. Благосъстоянието на обществата, които зачитат правата на интелектуалната собственост, е по-високо.

Музикаутор стартира разяснителна кампания в посока промяна на средата, като на 8 юни 2017 г. в Благоевград проведе конференция на тема „Приносът на интелектуалната собственост – възможности за България“. Събитието бе инициирано от Музикаутор по повод 25-тата годишнина на сдружението. Конференцията се състоя в партньорство с Посолството на САЩ в България и Американския университет в България и в нея участваха представители на Министерство на културата, Министерство на правосъдието, международни и национални експерти, преподаватели, студенти, журналисти и други.

 
По темата: ,