БНР с директни излъчвания от Русия и Украйна за 24 май

Радиомостове за 24 май по програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев” на БНР

В Деня на славянската писменост и култура 24 май Българското национално радио и „Радио России” ще излъчат на живо от Москва програмата „Достойнство, традиция, духовност”.

Предаването започва в 12.00  часа по програма „Хоризонт” и ще се осъществи от екип: водещата Даниела Якова, кореспондентът на БНР в руската столица Васко Михайлов и звукорежисьорът Георги Бангиев.

В ефира ще се срещнат изтъкнати български и руски творци от двете страни: актьорът Армен Джигарханян, известният писател Евгений Попов – един от създателите на легендарния алманах „Метропол”, легендата на българската театрална режисура Юлия Огнянова и състудентките й Алла Михайлова и Лариса Солнцева – изследовател на театъра в Източна Европа. Творческите си търсения до 16.00 часа ще споделят учени, ръководители на театри, режисьори, изтъкнати музиканти.

На 24 май от 14.15 до 14.55 часа в предаването „Артефир” на програма „Христо Ботев” ще бъде осъществен и българо-украински радиомост, посветен на Деня на славянската писменост и култура.

Гост от българска страна ще бъде проф. Кирил Топалов – управител на фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието младежта и науката, а водещ – Александър Михайлов. От украинска страна водещият Роман Коляда ще разговаря с акад. Николай Жулинский – директор на Института по литература на Академията на науките на Украйна.

На фокус ще бъдат историческите предпоставки за появата на кирилицата и разпространението й в славянския свят.

Ще бъде обсъдена и темата доколко България и Украйна са родственици в езиков аспект и признак ли е фонетиката на славянските езици за родственост.

Гости и водещи ще говорят за Европейската харта на езиците и славянския свят и доколко този документ отговаря на спецификата на славянските езици.

Виж секцията на „Хоризонт“ в Slusham.com – слушай на живо и гласувай за радиото!

Виж секцията на „Христо Ботев“ в Slusham.com – слушай на живо и гласувай за радиото!

 
По темата: