БНТ излъчва авторски филм за Кристо Явашев навръх 24 май

„Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама” в рубриката „В кадър” по БНТ

На 24 май БНТ ще излъчи извънредно празнично издание на публицистичната рубрика на БНТ „В кадър”. Ще бъде представен документалният филм „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама“.

Журналистката от БНТ Евгения Атанасова се върна от Ню Йорк, където присъства на възпоменателната среща в памет на Жан-Клод – съпруга и артистичен партньор на Кристо Явашев. Събитието се състоя в музея Метрополитън на 26 април и в него участваха кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, директорът на музея Филипе де Монтебело, ръководители на проекти на Кристо и Жан-Клод, автори на книги за тях, документалисти. Беше представен и филмът „Номад на изкуството“, посветен на Жан-Клод. Бяха поканени и гости от цял свят, хора увлечени и омагьосани от енергията и размаха на артистичната двойка, участвали в реализацията на мащабните им проекти. Присъстваха галеристи, колекционери, приятели, членове на семейството.

За журналистката Евгения Атанасова интересът към творчестовто на Кристо и Жан-Клод е част от професионалната биография, тя е автор на филма „Пътят към Портите“ от 2005 година, посветен на проекта в Централ Парк, Ню Йорк. Сега Евгения Атанасова реализира една мечта за мнозина световни журналисти, а именно – да се срещне и разговаря с Кристо в рамките на специално интервю. Това се случва в дома и в студио на артиста в Манхатън, където Кристо разказва за своя творчески и личен път с Жан-Клод, за особеностите на характерите им, концепцията за изкуство, битките със статуквото и отношението към границите и бариерите. Евгения му подарява книгата „Кристо и свободната любов“ на Георги Тенев, в която е превърнат в художествен персонаж, а той отвръща на жеста й, подарявайки й наскоро излязлата тяхна биографична книга.

Интервюто ще бъде част от документален филм, който ще разкаже за една от големите любовни истории на 20 век, чиито деца са незабравими проекти като „Опакованият Райхстаг” в Берлин и „Опакованият Пон Ньоф” в Париж, „Обградените острови” във Фларида, „Чадърите” в САЩ и Япония, „Завесата в долината”, „Бягащата ограда”…

Евгения Атанасова снима и специални интервюта с близки приятели и сътрудници на артистичната двойка, също споделят своите мнения за това каква е тайната на връзката между двамата – една творческо съжителство, просъществувало пет десетилетия, кое им дава сили да преследват упорито своите начинания от идеята до реализирането. Оператор на филма е българският тв-кинематографист Калин Иванов, работещ в САЩ, който през настоящата година беше номиниран за престижната награда Еми. Режисьор на филма е Милан Кузов, автор и режисьор на едни от най-популярните проекти на БНТ през последните години („БНТ такси” и др.). Оригинална музика – Калин Николов („Дзифт”).

„Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама” ще се излъчи на 24 май малко след 22 часа в рубриката „В кадър„, непосредствено след филма „Източни пиеси” на Камен Калев.

“В кадър”, БНТ  1, 24 май