БНТ излъчва филм с неизвестни факти за Йоан Павел ІІ (+линк)

БНТ с документален филм за живота на Папа Йоан Павел ІІ

Тази събота, от 18:00ч., в рубриката “В кадър”, БНТ ще излъчи документалния филм „Папата, който промени света“ – историята на блажения Йоан Павел ІІ и неговия път към светостта.

Журналистът на БНТ Ива Михайлова и операторът Живко Баев прекрачват прага на Ватикана, за да се срещнат с  едни от най-приближените хора на папа Войтила.

Най-старшият от кардиналите Анджело Содано, бивш държавен секретар на папата и кардинал Леонардо Сандри, бившият външен министър на Ватикана, който съобщи на света, че папата е починал, споделят през зрителите на БНТ какви са били последните мигове от живота на Йоан Павел ІІ.

Монс Пиеро Марини, организатор на папските литургии и отец Федерико Ломбарди, директор на Ватиканската телевизия и радио, и настоящ говорител на Светия престол, разказват защо Йоан Павел ІІ е бил специален папа.

Документалният филм разкрива и интересни факти от живота на папата – как е преминавал един негов ден, за какво е бил критикуван и как е избягал от Ватикана, за да отиде на ски. За всички тези неизвестни до момента истории от живота на папата разказва италианският журналист Джанфранко Свидеркоски, автор на пет книги за папа Йоан Павел ІІ, една от които в съавторство със Светия отец.

Режисьор на филма е Дамян Серкеджиев. В него зрителите ще видят уникални кадри от Ватиканските градини, папския параклис, залата на кардиналите от 15 век, както и емблематични моменти от дългия живот на папата, взети от архива на БНТ.

Запис от предаването