БНТ излъчва филм в памет на проф. Крикор Азарян


Филм в памет на Крикор Азарян по БНТ1 – «Възгледите на един стар клоун»

По повод смъртта на Крикор Азарян БНТ 1 ще излъчи във вторник, 15 декември, от 23.00 часа «Възгледите на един стар клоун» – филм за големия български режисьор от художествено-документалната поредица «Умно село».

Портретът на Крикор Азарян, заснет през 1999 г., е издържан в стилистиката на предаването. Неговите автори, продуцентът режисьор Владимир Люцканов и сценаристката Антоанета Бачурова,  определят филмите като „представления, в които героите стават доброволни съучастници в едно приключение: да изиграят концентрирани парчета от собствения си живот“.

Във «Възгледите на един стар клоун» Крикор Азарян разказва за семейството си и детството в родния Пловдив, за арменското училище и срещите с приятели в къщата на Начо Културата, за работата си в театъра. Образът му оживява в разказите на неговите колеги и приятели Васил Михайлов, Катя Паскалева, Доротея Тончева, Камен Донев, Тодор Колев и режисьора Вили Цанков.

Следващият проект на екипа на «Умно село» е свързан отново с проф. Азарян и неговата трилогия по Чехов – „Чайка“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“ – лебедовата песен на големия режисьор.  Зрителите на БНТ ще видят филма през януари.