БНТ излъчва нови филми за американските президенти

Нова документална поредица за президентите на САЩ в ефира на БНТ1

След няколкото успешни сезона на поредиците документални филми на Би Би Си в ефира на БНТ, през новия телевизионен сезон националната телевизия стартира продукцията „ВИЖ ВВС: ПЕТИМА ОТ НАЙ -ИЗВЕСТНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТИ МЕСЕЦ ПРЕДИ НОВИЯ ИЗБОР”. Епизодите от поредицата ще се излъчват всяка събота от 18:00ч., а зрителите на националната телевизия ще могат да им се насладят в ефира на БНТ1 от 6-ти октомври.

Първият епизод проследява историята по изгубените записи от убийството на Джон Кенеди, а в рамките на цялата поредица зрителите ще се запознаят с тайния свят на Ричард Никсън, подробности от живота и биографията на Роналд Рейгън, Бил Клинтън и Барак Обама.

 

Епизод 1: ИЗГУБЕНИТЕ ЗАПИСИ ОТ УБИЙСТВОТО НА ДЖОН КЕНЕДИ

На 22 ноември 1963г. Америка загубва своя президент. Това, което започва в Сан Антонио като предизборна обиколка на Тексас завършва с трагедия в Далас. Десетки местни радиостанции, телевизии и лични камери записват и запечатват събитието с небивала детайлност и множество гледни точки. Много от тези записи никога не са били излъчвани в национален ефир . В този  документален филм на ВВС те са събрани за първи път. С автентични документални кадри и коментари на журнаисти, репортери, полицаи филмът проследява денят на президенстката двойка до фаталното събитие както и самото убийство.

 

Епизод 2:  ТАЙНИЯТ СВЯТ НА РИЧАРД НИКСЪН – 2 х 55 мин.

Създателите на филма се опитват да хвърлят светлина върху нееднозначната репутация на един от най-противоречивите политици на 20 век. Те се позовават на множество преки и косвени свидетелства за управлението му и успяват да ни въведат зад кулисите на историята. „Тайният свят” на трийсет и седмия президент на САЩ Ричард Никсън е зона на несигурност, страхове, вътрешни колизии и непоследователност. Това е светът на човек, който цял живот води битка със своите демони, а до неговите привърженици, както и до враговете му, често достигат нелогични и противоречиви  сигнали, белязани с прекомерната твърдост, издаваща  вътрешни колебания.

 

Епизод 3: РЕЙГЪН – 2 х 55 мин.

Посредствен актьор, ловък търговец, магнетичен политик, Рейгън се оказва попътен на историята и безпогрешно уцелва времето, в което излиза на историческата сцена. Със завидна лекота той долавя нуждите на нацията, верния тон на епохата и взима кардинални решения за съдбата на Америка и за бъдещето на света –  предвижда и ускорява разпада на източния блок, като обявява тотална политическа война на СССР, наричайки го „империя на злото”. Дали  е продукт на своето време или самият той определя хода на времето – това е един от главните въпроси, който поставя този филм.

 

Епизод 4:  ИНТЕРВЮ С БИЛ КЛИНТЪН

Осем години Бил Клинтън е най-могъщият човек на планетата. Като президент на Съединените Американски щати той е ръководи  страната си през края на Студената война и навлизането в 21-и век.  Клинтън прекарва времето си Белия дом като се опитва да съчетае това, което той самият нарича два паралелни живота – задълженията си на държавен глава и объркания си личен живот. В това интервю той говори откровено пред зрителите за работата си като президент на САЩ, усилията си да умиротвори Средния Изток, войната в Ирак започната от Джордж Буш – син, аферата си с Моника Люински и гнева си към онези негови опоненти, които го преследваха.

 

Епизод 5: АМЕРИКА НА ОБАМА – 2 x 55

Сценарист и водещ Саймън Шейма.

Филмът показва трудното положение, в което е попаднал днес американският президент Барак Обама – с наследените проблеми, общата криза и дръзките предизвикателства. Той всъщност няма много големи възможности за собствена инициатива, по-скоро е заложник на историята. Водещият Саймън Шейма се опитва да анализира какви са перспективите му.

 

Първа част – „Цената на свободата”

Тежкото бреме „Афганистан”, наследено от предишните управления. Правят се паралели с Втората световна война и с Корейската – на президента Хари Труман. Някогашните политици са разчитали на успех и на подобряване на образа на САЩ в световен план; но дали сега е възможно такова нещо?

 

Втора част – „Краят на мечтата”

Какво става със залинялата „американска мечта”? Как ще върви по-нататък икономиката на Америка, добро или зло са действията банките? Дали Обама ще успее да разреши дилемата „интересите на Уол стрийт” – или просперитетът на обикновения американец? Коя позиция ще трябва да следва – на радикален обновител, или на консервативен, умерен член на елита? И как всичко това ще се отрази на лицето на капитализма от американски тип.