БНТ излъчва урок по физика с хапване, пийване и AC/DC

„Красива наука” със специален брой посветен на „Софийския фестивал на науката”

Тази събота, 28-ми май от 16:50ч., предаването „Красива наука” ще бъде посветено на Софийския  фестивала на науката. Той се проведе  в Докторската градина в София от 11 до 15 май и бе организиран от Британски съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и в партньорство със Столична община .

Екипът на предаването „Красива наука” засне едни от най-интересните събития и гости в рамките на фестивала. Сред тях бяха Франк Бърнет, първият професор по комуникация на науката в Обединеното кралство. Той е биохимик и един от създателите на международния фестивал „FameLab International„ който се провежда в град Челтъм, Обединеното кралство. Неговата презентация озаглавена „Бар наука”, ще провокира зрителите да се замислят за науката в добре познатите храни и напитки, и с най-обикновени монети, подложки за чаши и кибрит ще разкрие тайните на необикновени феномени.

Друг специален гост на Софийския фестивал на науката бе  Марк Луни. Първият победител на британското издание на „Лаборатория за слава Famelab” ще обясни физиката чрез акорди от Вивалди до AC/DC. Той  ще разкрие тайната на Страдивариус и ще покаже нагледно как вибрациите на струните може би могат да дадат отговор на Големите Въпроси за вселената.

„Красива наука” ще срещне зрителите и с Д-р Спирос Кицинелис от Гърция който ще представи темата за науката в сънищата – какво представлява сънят, какво знаем и не знаем за сънищата?

Всичко това и още интересни моменти от Софийския фестивал на науката ще видите само в специалния брой на „Красива наука” тази събота по БНТ1.

Видео запис от предаването.

 
По темата: ,