БНТ, навръх рождения си ден: 90% от зрителите ни имат доверие!

Над 90% от зрителите на БНТ имат доверие в обществената телевизия

Юбилейният концерт бе наблюдаван от над 750 000 зрители, достигна рейтинг 11%, пазарен дял 28%

Резултатите от проведеното допитване сред зрителите през целия ден на 7 ноември показа, че над 90% от гласувалите имат доверие на обществената тeлевизия БНТ.

По предварителни данни рейтингът на БНТ по време на юбилейния концерт от 20.00 ч. – 21.30 е най-висок от програмата й през целия ден, а именно 11%, пазарен дял 28% и над 750 000 зрители.

„ГОЛЯМОТО ГЛЕДАНЕ” – празнична телевизионна програма на 7 ноември 2009 г или 12-те часа жив ефир, излъчен от зала 2 на НДК и от студиа 4 и 6 на БНТ  срещнаха зрителите с емблематичните лица на телевизията и десетки гости, репортажи, неизлъчвани архивни материали, препратки към най-добрите предавания, останали незабравими в половинвековната история на медията. В програмата имаше  детски предавания и игри, спорт, публицистика, новини, шоу и музика.

Повече от 160 зрители от цялата страна приеха предизвикателството на „По света и у нас” и заявиха желание за участие в кастинга за водещи на новините на празничния 7 ноември. 80 души от всички, изпратили писма на електронната пощана БНТ, бяха поканени на предварителните кастинги, които се проведоха на 5 и 6 ноември. От тях бяха избрани 20 души, които участваха във финалния кастинг.Финалният кастинг за водещи на новините беше излъчен пряко от студио 4 в интернет сайта на БНТ.

Финалистите бяха оценявани от жури от изявени професионалисти – акад. Хачо Бояджиев, бившите водещи Константин Каменаров и Найо Тицин, настоящите водещи Нора Арсова (БНТ) и Милена Цветанска (БНТ), операторът Хрисимир Данев (БНТ).

Комисията избра за победители Константина Петрова, на 24 години от София и Искрен Донев, на 36 години от Русе. Те бяха представени в централната емисия новини в 19.00 ч. и обявиха победителя в конкурса за видеоновина, спечелен от 15-годишната репортерка Магдалена и 13-годишния оператор Николай.Репортажът им беше за необичайно за сезона природно явление. Като награда Ники и Магдалена получават плазмен телевизор.

Акад. Хачо Бояджиев, член на журито, предложи на ръководството на Дирекция „Информация“ да следи развитието на следните участници в конкурса: Дилян Петров, Любляна Стоянова, Милен Костов, Теодора Василева и Габриела Андреева.