БНТ обикаля Балканите с министър Младенов – роди се цял филм!

„Западните Балкани – надежди за съгласие“ в рубриката „В кадър” по БНТ

Тази събота – 22 май в 19:15 ч. публицистичната рубрика на БНТ „В кадър” представя документалния филм Западните Балкани – надежди за съгласие

Страните от Западните Балкани са малко познати на българите, въпреки че се намират много близо до нас. За сравнение от София до Тирана разстоянието е

около 500 км – колкото до Каварна и доста по-близо от Атина. До Прищина, Подгорица или Скопие в километри е по-близо, отколкото до Солун. Пътуването обаче отнема дълги часове, защото пътищата са лоши и в повечето случаи няма влакове или директни самолетни полети. Всички българи следяха хода на войната в Бивша Югославия, но малко се интересуват как се развиха нашите западни съседи, след като тя свърши.

Филмът „Западните балкани – надежда за съгласие“ разказва точно тези истории. Разбират ли се сърби и албанци в Косово? За какво мечтаят младите хора в Сараево, върна ли се старият блясък на техния град като средище на култура и туризъм? Защо в Албания 200 души правят гладна стачка от две седмици? Ще се подобрят ли отношенията с Македония, ще започнем ли скоро да празнуваме общите си празници така, както българските държавници от години празнуват 24 май в Рим? България обяви нови принципи на външната си политика към Балканите, които да донесат повече контакти и повече бизнес.

Журналистите от БНТ Йоана Левиева-Сойър и Коста Филипов и операторите Любен Бързаков и Любомир Станоев обиколиха Западните Балкани с външния министър Николай Младенов, за да видят как изглежда това на практика.

“В кадър”, БНТ  1, тази събота – от 19:15 ч.