БНТ подарява „Лачените обувки на незнайния войн“ (гледай тук)

„Лачените обувки на незнайния войн” по БНТ на Гергьовден

Този петък, 6-ти май – Гергьовден, от 20:45ч., БНТ ще излъчи отличения с наградата „Златен паун” на Международния филмов фестивал в Делхи /1981/ филм на знаменития български режисьор Рангел Вълчанов „Лачените обувки на незнайния войн”. Филмът проследява историята на живота, такъв какъвто е той през детското възприятие, което най-вярно може да даде отговор на въпросите за смисъла на човешкото съществуване.

Кои сме? Откъде сме? И кое ни е карало да вървим напред? Тези въпроси си задава, години преди да направи филма, режисьорът Рангел Вълчанов, стоейки една сутрин пред Бъкингамския дворец и наблюдавайки смяната на караула. Тогава той си спомнил  своето родно село и се замислил колко различни са неговите съселяни. Запитал се какви са били техните дни и нощи, делници и празници, радости и скърби. И тръгвайки по пътя на спомените, назад към своето детство, създава носталгично-присмехулния филм „Лачените обувки на незнайния войн” .

Сценарист и режисьор: Рангел Вълчанов
Оператор Радослав Спасов
Художник Георги Тодоров-Жози
Музика Кирил Дончев

В ролите: Борислав Цанков, Иван Стоичков, Славка Анкова, Емилия Маринска, Николай Величков, Григор Димитров, Траянка Стоичкова, Венка Минкова, Невена Пърмева, Василка Георгиева, Любомир Иванов

Филмът е отличен с наградата за сценография от Съюза на българските филмови дейци през 1979г., както с награда за дизайн на костюми от Съюза на българските художници – Варна през 1980г.

Гледайте филма:

 
По темата: , ,