БНТ празнична програма 1 – 6 май 2014

БНТ залага на класиката в празничните дни

Хитови български филми, концерти на любими изпълнители и преки предавания на тържествата в празничните дни е предвидила Българската национална телевизия.

На 1 май от 12:35 ч. зрителите на БНТ1 ще могат да видят първата част на филма за прочутия ансамбъл „Българе” – „Това е България”. От 20:30 ч. започва прякото включване от Панагюрище, където ще се проведе тържествен митинг-заря по случай 138 години от Априлското въстание.

Срещи с два звездни дуета очакват зрителите на 2 май. От 15:05 часа БНТ1 ще излъчи концерта по повод 30-годишния юбилей на сцената на Кристина Димитрова и Орлин Горанов, а от 23:10 часа – музикалния филм за Катя и Здравко от „Ритон” – „Брак по любов”.

Екшън-комедията „Мистър и Мисис Смит”, която събра и в живота холивудските звезди Анджелина Джоли и Брад Пит е с начален час 21:00 часа.

Любимата класика на поколения българи „Оркестър без име” зрителите ще могат да видят на 4 май от 15:50 часа, а същата вечер от 21:00 часа започва „Изпепеляване” с Параскева Джукелова, Деян Донков, Цветана Манева, Васил Михайлов и други. На Гергьовден (6 май) от 09:00 часа БНТ1 ще излъчи пряко от Паметника на Незнайния воин тържествения водосвет на бойните знамена, а в 09:55 започва парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Вечерният филм в празничния ден е „Адио, Рио” на режисьора Иван Андонов с участието на Филип Трифонов, Ваня Цветкова, Петър Попйорданов, Георги Мамалев и др. Два концерта ще могат да гледат зрителите навръх християнския празник – „Време за обичане“ с участието на Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Нели Рангелова, Кристина и Михаил Белчеви и др. от 12:35 ч., и „Ние избрахме музиката” с участието на Белослава, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров и др. от 22:40 ч.

В празничните дни от 1 до 6 май БНТ 2 е подготвила за своите зрители богата културна и филмова програма. В неделя вечер от 20:45 те могат да гледат концерта на руския виолончелов квартет „Растрели“ – „Руски фойерверки“. В концерта, част от тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал във Варна, са включени произведения от Чайковски, Мусоргски, Рахманинов и Прокопиеф.

Още от фестивала БНТ 2 ще покаже на 6 май от 14:45, когато ще излъчи „Френски импресии“ – концерт на Симфоничния оркестър на варненската опера под диригентството на световноизвестния Амори дьо Клозел. В програмата са включени произведения от Бизе, Сен-Санс, Равел и Пуленк, а солист е концертмайсторът на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио и Сеулската филхармония – цигуларят Светлин Русев.

В събота вечер от 21:45 зрителите на телевизията могат да гледат френско-руския игрален филм „Распутин“, с участието на Жерар Депардийо и Фани Ардан. Уилям Дефо на лов за последния тасманийски тигър пък ще видят в психологическата драма „Ловецът“, която БНТ 2 ще излъчи в неделя от 21:50.

За любителите на родното кино БНТ 2 е подготвила две серии от комедийната поредица „Баш майстора“. На 5 и 6 май от 13:00 те могат да гледат приключенията на Рангел Ленин в „Баш майстора – фермер“ и „Баш майстора – началник“. В понеделник и вторник – 4 и 5 май по БНТ Свят зрителите могат да гледат двете части на „Борис I: Покръстването”, с участието на Стефан Данаилов, Борис Луканов, Коста Цонев, Антоний Генов, Анета Петровска, Ириней Константинов и др.

На Гергьовден от 18:30 ч. БНТ Свят ще върне лентата 34 години назад с хитовия „Дами канят” на режисьора Иван Андонов.