„БНТ Такси“ обикаля Европа, „Референдум“ излъчва от Брюксел

БНТ стартира проекта „Парламентът на Европа“

Два пътуващи формата и специално издание на „Референдум“ от Брюксел в рамките на кампанията

Българската национална телевизия обявява старта на проекта „Парламентът на Европа“. Пред журналисти представители на обществената медия разказаха за трите формата, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта, чиято цел е да представи дейността на Европейския парламент и да стимулира гражданската активност на българите. Чрез поредица от инициативи БНТ ще търси и анализира приликите и разликите между живота и гражданската ангажираност в различните държави на Европейския съюз.

Два пътуващи формата и специално издание на публицистичното предаване „Референдум“ от Брюксел ще реализира БНТ в хода на проекта. Акцентите в тях бяха представени пред журналистите от Юлиана Тончева, ръководител Направление „Международна дейност, проекти и програми“ в БНТ и ръководител на проекта, Николай Табаков, изпълнителен продуцент в БНТ 2 и Диана Тодорова, журналист от Дирекция „Информация“

От есента на екрана на БНТ 1 в нов формат се завръща популярното предаване „БНТ ТАКСИ“. То ще бъде заснето в осем европейски държави и ще се излъчва в праймтайм. Прекосявайки Европа, екипът на „БНТ Такси“, чието лице е водещият на „По света и у нас“ Спас Кьосев, ще представя живота на местните жители и техните проблеми. Заснетият материал ще бъде излъчен в шест документални филма по БНТ 1 през ноември и декември. Завръщайки се на екрана „БНТ Такси“ отново ще се докаже като успешен посредник между гражданите и институциите.

В рамките на проекта БНТ 2 ще реализира „ПЪТУВАЩО СТУДИО С БНТ 2“. Обиколката на различни градове и села у нас започва на 3 август 2015 г. от Дунав мост и ще продължи две седмици. Целта на пътуващото студио е да популяризира работата на Европейския парламент и да събере въпросите на хората към българските евродепутати. Форматът ще се реализира с помощта на Регионалните телевизионни центрове в Русе и Варна. На всяка от своите спирки журналистите на БНТ2 ще канят местните хора в специално оборудван с видеоекран микробус. След края на пътуващото студио, БНТ2 ще организира два телевизионни дебата в Русе и Варна с участието на български евродепутати по актуални теми на Европа, които зрителите ще видят в ефира на БНТ 2.

Публицистичното предаване „РЕФЕРЕНДУМ“ с водещ Добрина Чешмеджиева ще има специално издание от евростолицата Брюксел. „Референдум” ще бъде излъчено на живо в обичайното време от 21.00 часа на 15 септември 2015 г. като за първи път български екип ще прави предаване от виртуалното студио на Европейския парламент. Акцентът ще бъде поставен върху проблема с бежанците в страните, силно засегнати от емигрантския поток

„Това е първият по рода си подобен проект, който БНТ стартира като обществена медия. Всичко, което ще се случи в рамките на инициативите, е насочено основно към младите хора, които ще имат шанса да научат как да бъдат по-активни във формирането на европейските политики и тяхната дума да се чуе“, каза Юлиана Тончева, която е и ръководител на проекта.

Новини за развитието на дейностите по проекта ще могат да се следят на специално подготвена секция от интернет страницата на БНТ. Там всеки ще може да публикува и свои коментари и предложения по проблемите и дискусиите, показани в предаванията. БНТ „Мултимедия” подготвя специален раздел за младите хора, където чрез анкети, информационни материали и клипове младите ще се информират за работата и ролята на ЕП и депутатите.