Борисов анализира Доган при Коритаров

Бойко Борисов: Всички президенти да се разграничат от Доган

Лидерът на ДПС давал нишан на партии вдясно и вляво

Два не особено приятни повода – сблъсъкът между хора на Доган и хора на Дал в Джебел, както и сбиването на привърженици на „Атака” с мюсюлманите, провеждащи петъчната си молитва, пред джамията „Баня Башъ“ в центъра на София, бяха причина премиерът Бойко Борисов да се включи по телефона в „Свободна зона” по ТВ+. На Коритаров и зрителите на телевизията Борисов сподели, че оценката му и за двата случая е категорично отрицателна.

Първият въпрос, който Коритаров зададе на Борисов бе по повод изказване на министър-председателя, че не би жертвал етническия мир заради парламентарното мнозинство.

„Ако политическите партии в България имаха морал и достойство, когато излизаха да подкрепят правителството, тогава и „Синята коалиция”, и „Атака”, и Първанов, и ДПС и кой ли не казваха, че в условията на най-тежката в света финансова и икономическа криза, а да прибавим към това и ядрената криза в Япония, България не трябва да остава без правителство. Нека всички си спомнят този ангажимент към нас. Можехме да гледаме отстрани как се струтва държавата, но не го направихме”, отговори Борисов. По отношение на поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров пред джамията в София Борисов потвърди, че и неговата партия ГЕРБ е осъдила действията му, както са го направили всички други партии.

Министър-председателят обърна повече внимание на случилото се в Джебел. Самият премиер намерил скрит подтекст в думите на ДПС лидера, че до този момент президентите са ставали президенти с помощта му.

„Призовавам всичките досегашни президенти или да се разграничат от това, или най-малкото да бъдат засегнати. Второто, което изважда всички провокации на бял свят е това, че той пророкува, че ГЕРБ ще изгуби изборите, ще има предсрочни избори и ще бъде свалено от власт. Той дава нишан на всички други политически партии, с които е работил досега и вляво, и вдясно, че ако даде своите гласове за тях, ще бъде избран и кандидатът за президент на съответната партия”, категоричен бе премиерът Борисов.

По отношение на предстоящите президентски избори, интригата около това кой ще е кандидатът за президент на ГЕРБ и дали това няма да е самият премиер, Бойко Борисов коментира, че към момента всички партии, които водят дискусия по темата избори, в момента нямат друга работа, освен с месеци да говорят. Премиерът заяви, че към момента не иска да отклонява вниманието си, защото има много работа.

„ГЕРБ разби един мит на Доган – че може да се управлява без него. Според МВФ се вдигат кредитните рейтинги на България, това е държавата с най-ниски данъци, строят се магистрали. ГЕРБ си управлява успешно вече две години. ГЕРБ запази финансовата, икономическата и политическата стабилност на държавата в кризата”, завърши в „Свободна зона” премиерът.