Борисов обясни на Коритаров защо маха доц. Алексиева

Премиерът Бойко Борисов: В правителството няма слабо звено

В „Свободна зона” по ТВ+ Борисов обяви, че доц. Геновева Алексиева не е нарушила закона

И изданието на 25 август 2010 г. на предаването на Георги Коритаров „Свободна зона” по ТВ+ не бе за изпускане. Часове след като стана ясно, че  депутатът от ГЕРБ доц. Геновева Алексиева подава оставка като заместник-председател на здравната комисия и на социалната комисия в парламента, министър-председателят направи изказване по телефона в ефира на ТВ+.

По думите на Борисов юридически Алексиева не е нарушила закона, но постъпката й да журира дъщеря си в конкурс за доценти не била правилна и затова поела отговорността и подала оставката си.

Премиерът увери, обаче, че доц. Алексиева остава народен представител, тъй като няма основание да бъде отстранена и от парламента. Въпреки скандала, Борисов заяви, че правителството до момента няма слабо звено.

Георги Коритаров използва възможността и покани премиера да гостува в предаването „Свободна зона” идния четвъртък (02.09.2010 г.). Министър-председателят каза, че ще погледне програмата си и ще направи всичко възможно да откликне на поканата.

Първият гост на водещия на „Свободна зона” по ТВ+ бе министърът по еврофондовете Томислав Дончев. За него премиерът Борисов каза, че е един от най-успешните министри в това правителство до момента и че заедно с Дянков те работят много добре.

За зрителите на „Свободна зонаДончев заяви, че при предишното правителство е липсвало желание да се решат бързо проблемите с усвояването на еврофондовете.

По думите на министъра повод за гордост е седемкратният ръст по изпращане на евросредства, постигнат за една година. Амбициите на Дончев са през 2011 г. да бъдат усвоени 12% от европарите, които в никакъв случай не били пари с благотворителна цел, а средства с точно определено направление.

Томислав Дончев увери зрителите на „Свободна зона”, че е необходим по-широк граждански контрол върху финансирането на проекти с евросредства. Затова съвсем скоро екипът му ще публикува в интернет информация за всички проекти в детайли и така хората ще могат да имат пряк достъп до тази информация.

По отношение на предшественичката си Меглена Плугчиева Дончев каза, че не се съмнява в професионализма й, но проблемът бил, че тя срещала съпротивата на непокорните министри от Тройната коалиция.

Втори гост в предаването „Свободна зона” бе членът на УС на БНТ Бойко Станкушев. Той дефинира каква според него трябва да бъде мисията на една обществена телевизия, а именно,  да дава това, което няма да се досетят комерсиалните – повече образование, култура, програми, които да демонстрират толерантност. Той допълни, че според него понятието рейтинг за обществена телевизия трябва да отпадне.