Броени дни до гостуването на Ричард Клайдерман в София


Най-продаваният концертен изпълнител пристига в София на 13 октомври, за да събере почитателите на нежния звук на пианото на 15 октомври, в зала 1 на НДК от 19:30ч.

Концертът на Ричард Клайдерман е вторият от сезона на Концертмайсторите 2008 – 2009 г., организиран от Cantus Firmus.

Роден с името Филип Паже на 28 декември 1953, той се среща с пианото още в началото на живота си. Предричат му обещаваща кариера на класически пианист. Но скоро след това изненадващо за всички той оставя настрана класическото си обучение и се обръща към съвременната музика – създава рок група. Повратната точка е, когато през 1976 записва нежната мелодия „Балада за Аделин”.

Поставено е началото на изключително успешна кариера и от тогава насам отличителният стил на Ричард Клайдерман му носи славата на суперзвезда по целия свят. Днес френският музикант има зад гърба си 1200 мелодии и по думите на един германски журналист „той със сигурност е направил повече за популяризирането на пианото по света от всеки друг от Бетовен насам”.

Ричард Клайдерман създава „нов романтичен” стил с репертоар, който съчетава неговите „запазени” оригинали с класическо и поп звучене. Артистът реализира огромни продажби на записи в световен мащаб в размер на 90 милиона броя по последни данни и невероятните 276 златни и 70 платинени компактдиска. Последният му албум носи заглавието „30 години по пътя на славата“, издаден през 2008.

Известният музикант ще бъде настанен в елитния столичен хотел „Кемпински – Зографски”.

 
По темата: