bTV Репортерите онлайн и по bTV – филми за Македония и Сърбия

bTV Репортерите със специална поредица за Западните Балкани

В три поредни уикенда Иван Георгиев, Теодора Енчева, Кристина Баксанова, и Радослава Домусчиева ще осветят неизвестното в миналото и ще разкажат за дългия път към Европа на нашите западни съседи

bTV Репортерите стартира специална поредица за Западните Балкани, която ще посвети отделни епизоди на всяка една от държавите в региона. В три поредни уикенда Иван Георгиев, Теодора Енчева, Кристина Баксанова и Радослава Домусчиева ще покажат малко познатото лице на бившите югорепублики – Македония, Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и отцепилото се от Сърбия Косово.

Поредицата започва с филмите на репортерите Иван Георгиев и Теодора Енчева – „В името на Македония“ и „Сънища от Сърбия“ на 5 и 6 май.

В първото издание на bTV Репортерите на 5 май журналистът Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев ще пренесат зрителите в Македония и Гърция, за да разровят забраненото общо минало и да покажат сложното настояще през страховете и надеждата за бъдещето, устремено към Европа.

Как се е запазила паметта на местните хора вече хилядолетие, ще покажат тайни документи в най-големия македонски манастир – Бигорският, скрит в полите на Бистра планина (до границата с Албания). Спорът за името с Гърция – има ли име, което няма да бъде прието на никаква цена? Какво означава промяната на името на една държава днес? И възможен ли е друг път пред Македония, ако преговорите не постигнат резултат? Най-силните мъже в държавата ще отговорят откровено пред камерата на bTV.

На финала на това пътуване, Иван Георгиев ще потърси забравения гроб на един от най-обичаните български герои 115 години след гибелта му. Останките на Гоце Делчев и споменът за него са разхвърляни между три държави на Балканите и е илюстрация за най-болезнената метафора на отношенията в региона. Разказва един от последните живи наследници на Делчевия род.

Гледай видео запис онлайн – MP4

В неделното издание на bTV Репортерите на 6 май журналистът Теодора Енчева и операторът Борис Пинтев ще пренесат зрителите в друга балканска страна с филма „Сънища от Сърбия“. Какво свързва световноизвестния режисьор Емир Кустурица, най-дълго останалия на власт сръбски политик и поколението, което крещеше по улиците на Белград срещу Слободан Милошевич: „Готов jе!“ Теодора Енчева дава отговор на въпроса кое предопредели дългия път на Сърбия към Европейския съюз. 10-годишните войни на Милошевич и Косово останаха отворена рана в сърцето на Балканите, където десетилетия наред сърби, хървати, словенци и бошняци живееха като братя. Теодора Енчева беше кореспондент на bTV в Белград във време, когато проевропейски настроеният министър-председател Зоран Джинджич беше застрелян в двора на Министерския съвет по поръчка на сръбската мафия.

Задълбочени разследвания, документални разкази от всички горещи точки по света и вдъхновяващи истории попадат в обектива  на  bTV Репортерите. От септември 2008 г. работата на едни от най-добрите журналисти в редакцията на BTV можете да видите в събота и неделя, веднага след централната емисия Новини. Продуцент на рубриката е главният редактор на bTV Новините Гена Трайкова.

Гледай видео запис онлайн – MP4