bTV скочи на Нова заради напусналата Ани Салич

Нова ТВ създава огледален образ на bTV, алармират от bTV

Ани Салич се присъединява към екипа на Нова ТВ, съобщиха от медията в петък, 20 декември 2013 г.

„Една от най-популярните и обичани телевизионни водещи – Ани Салич, се присъединява към екипа на Нова телевизия. Ани Салич ще работи по изцяло нов проект с благотворителна насоченост, който ще се поя-ви в ефира на Нова ТВ през пролетта.

Повече информация очаквайте съвсем скоро.“.

С този лаконичен анонс от Нова прибраха още едно от най-разпознаваемите лица в ефира. „Модата“ създадоха Анна Цолова и Виктор Николаев. Двамата зададоха въпроса „Кой?“ на Пламен Орешарски, а не след дълго се оказаха с ново работно място.

Последва ги Дарина Сарелска – продуцент на bTV Новините, която пое поста директор „Новини и актуални предавания” в Нова ТВ.

Малко след тях си тръгна и друго, лансирано от телевизията лице – Миролюба Бенатова.

Скоростен трансфер без много шум – така може да се характеризира преминаването на дългогодишния репортер на bTV Ивайло Везенков в отбора на „Нова“.

На 1 декември репортерът е публикувал снимка във Фейсбук с коментар – „Последното ми пряко включване по БТВ.“.

Първият репортаж на Везенков за новия му работодател – Нова телевизия е само два дни по-късно – на 3 декември, сочи справка в NovaNews.bg.

Трансферът на Везенков не бе обявен или коментиран официално от нито една от двете медии.

С Ани Салич обаче ситуацията не е такава. В късния следобед на 21 декември от bTV разпращат едно писмо, на което емоциите – от „любов“ до „омраза“ не са чужди –

Позиция на bTV Media Group по повод новината за напускането на Ани Салич

Във връзка с решението на Ани Салич да приеме предложение за работа в Нова тв, и в духа на предстоящите празници, преди всичко искаме да благодарим на топ водещите, репортерите, операторите и продуцентите в нюзрума на bTV, които през последните 6 месеца също получиха много атрактивни предложения за работа от конкурента ни, но не ги приеха. Всички те избраха да останат лоялни към bTV, въпреки трудностите, свързани с многобройните промени в ръководството на медиата на международно ниво.

С годините bTV е доказала, че е школа за качествени кадри. И то не само по отношение на водещи на новини и предавания. До голяма степен медията дължи своите високи резултати и на хората зад кадър, без които и успехът на лицата не би бил същият. Именно заради този екип, който не се спира пред временни трудности, bTV вече 13 години заема водещото място на българския телевизионен пазар.

В същото време последните действия на Нова ТВ са категорична илюстрация на тоталната й немощ да даде стойностна алтернатива в ефира. Липсата на творчески и концептуален ресурс на конкурентната медия да създаде свои собствени силни лица и облик спъва развитието на целия пазар. Така се ощетяват първо зрителите, принудени да гледат опити за създаване на огледален образ на bTV, но също така и рекламодателите. Медия, която има амбиции да се развива, става неубедителна, когато за пореден път купува готови лица и концепции. Благодарим на Нова ТВ за признанието за неоспорим професионализъм и лидерство на bTV, макар да е изразено по необичаен начин.

Колкото и да тежи раздялата с лице, създадено и развивано от bTV в продължение на 13 години, за нас това е преди всичко възможност. Политиката на Нова ТВ да изкупува кадрите на bTV ни дава шанс за откриване и развитие на нови, млади професионалисти, което е единственият начин да запазим водещата си позиция и занапред.

Весели празници!