Да опознаем най-известните творци в света с Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – очаквайте през септември

Да опознаем най-известните творци в света – Изкуство и дизайн през септември

Да опознаем Фейт Ринголд

ПРЕМИЕРА

Неделя, 1 септември 2013 г. от 18:00 ч.

Фейт Ринголд е известна най-вече със своите кувертюри, които представляват текстилни колажи с вградени картини, нарисувани върху парчета плат, и ръчно изписани истории. Така текстилните колажи на Фейт Ви дават възможност да се насладите едновременно на два вида изкуство.

Фейт е родена през 1930 година в град Ню Йорк. Семейството й живее в Харлем, където по онова време прииждат хиляди афроамериканци от южните щати с надеждата да намерят работа и да избягат от ширещите се предразсъдъци и дискриминация на Юга. В Харлем идват много известни личности, сред които великите джаз музиканти Дюк Елингтън и Ела Фицджералд, спортисти, писатели и художници.

Фейт винаги се е увличала от изкуството. Затова още в колежа решава да стане художник. Но, това се оказва нелека задача. Още в колежа тя се омъжва за своята любов от гимназията и ражда набързо две дъщери. За съжаление, бракът й не потръгва. Но, тя се жени отново. Този път получава по-голяма подкрепа и това й дава възможност да отделя повече време на изкуството си.

Въпреки че Фейт цени европейското изкуство, тя иска да твори изкуство, свързано с живота и опита й на афроамериканка, живееща в Ню Йорк. Тя започва да изпитва истинско удовлетворение от работата си. Но, въпросът е как да направи така, че картините й да бъдат забелязани.

E2 Проект –  Зелената ябълка

ПРЕМИЕРА

Четвъртък, 12 септември 2013 г. от 21:00 ч.

Те използват 40% от световната енергия и са източник на 50% от парниковите газове на Земята. “Те” не са колите, които караме. “Те” са сградите, в които работим и живеем. Сгради, проектирани, без да се държи сметка за околната среда. Приемането на устойчиви алтернативи не е само въпрос на прогрес, но и на оцеляване.

Какво виждате в Ню Йорк – един неуспешен експеримент на свръхзаселване? Огромно по размерите си замърсяване? Всичко това представлява екологична катастрофа? А, дали градът не може да се превърне в една от най-ефикасните екосистеми в света? Дали най-сивият град в Америка не би могъл да стане най-зеленият?

Сериалът започва в Ню Йорк – град, водещ в „озеленяването“ на индустриалния си силует с няколко революционни проекта. Ню Йорк разбива урбанистичния мит, че пренаселеният град изглежда като “бетонова джунгла”. Епизодът ни запознава с няколко от най-забележителните и технологично развити структури като Парк „Уан Брайънт“ и „Солер“ и с иновативните умове, участвали в тяхното създаване. Епизодът ни показва как вездесъщият небостъргач може изненадващо да бъде пример за отговорно отношение към околната среда.

Какво е красотата?

ПРЕМИЕРА

Неделя, 22 септември 2013 г. от 21:00 ч.

Дали представата за красотата е чисто субективна или има универсален характер?

Художникът и писателят Матю Колингс повежда зрителите на илюстрована обиколка на 10 свои любими произведения от историята на изкуството. Всяко от избраните от него художествени произведения онагледява един от вечните принципи, които според него предизвикват прилива на удоволствие, което получаваме при вида на красотата в изкуството. Това са негови любими произведения, на които той се е радвал дълги години, но в този филм задачата му е да изследва кое създава особения тип красота във всяка от показаните творби. Личният списък на Колингс поражда някои основни въпроси за това какво значение има изкуството за нас и има за цел да накара зрителите да съставят списък на своите 10 любими творби, като обосноват избора си.

Избраните 10 произведения на изкуството обхващат голям исторически диапазон – от праисторическото пещерно изкуство на дордоните до високотехнологичния свръхмодернизъм на проектирания от Норман Фостър мост в Южна Франция, от някои от най-неоспоримите шедьоври на Ренесанса до много по-оспорваните образци на съвременното изкуство. Колингс преминава смело през различни периоди от историята, като прави неочаквани и оригинални сравнения между различните епохи в изкуството и ни помага да открием принципите, лежащи в основата им.

Списъкът на Колингс включва произведения на Пиеро делла Франческа, Микеланджело, Магрит, Гоген и американския художник Раушенберг.

E2 Архитектура посредник

ПРЕМИЕРА

Неделя, 29 септември 2013 г. от 21:00 ч.

Как се случи така, че прогресът взе връх над хората? Как се стигна до това стремежът ни да водим съвременен начин на живот, който застрашава бъдещето ни, да се смята за нормален?  Възможно ли е покрайнините на Лос Анжелис да оказват влияние върху топенето на ледниковите шапки в Антарктика? А обезлесяването на Конго да влияе върху тайфуните в Япония? Днес ние сме принудени да погледнем на предизвикателствата като на възможности за нови изобретения и нови проекти.

„E2 Архитектура посредник“ представя пет проекта, удостоени с престижната награда за архитектура „Ага Хан“, които въплъщават заложените в нея естетически и философски критерии. Наградата „Ага Хан“ е повод за спорове и размисли върху застроената околна среда, които имат голямо значение за подобряване условията на живот на идните поколения на планетата.

В рамките на един час програмата ще ни запознае с различни световни проекти – от проект за възстановяване на мочурища в Саудитска Арабия през възстановяването на обект от френското колониално наследство в Тунис до Училището за мостове в Китай, обединило общността, превръщайки се в културен център на селото – всичко идва да подчертае, че живеем в един общ свят, изправен пред общи предизвикателства към общото бъдеще, което може да бъде направено по-добро.

Чудата наука – Полетите

ПРЕМИЕРА

Неделя, 15 септември 2013 г. от 20:30 ч.

Човечеството лети вече повече от век. Първият опит за построяване на летателна машина е направен от Леонардо да Винчи през 16-ти век. Черпейки вдъхновение от птиците, той я съоръжава с крила. За съжаление, неговият ‘Орнитоптер’ се указва неуспешен. И наистина, съвременните самолети не летят, размахвайки крилата си. Правени са опити за летене и с балони – огромни, въздушни кораби с дължина 245 метра, за чието построяване са били необходими червата на 80 000 до 200 000 крави. Но, истинският предшественик на летящата машина е хвърчилото, направено от известните днес братя Райт.

Двамата братя се занимават с ремонт на велосипеди. Тази дейност ги убеждава, че подобно на велосипедите, летящата машина може да бъде много нестабилна и въпреки това – управляема. Построените от тях хвърчила имат здравината на рамки за велосипеди, а за изпитване на творенията си те използват велосипедни части. Първите самолети на братята развиват скорост до 65 km/h. Съвременните търговски самолети могат да надвишат скоростта 800 km/h. Каква е причината днешните самолети да летят 12 пъти по-бързо?

Летецът от Британските кралски военновъздушни сили Франк Уитъл си спомня училищните експерименти с древногръцкото техническо съоръжение ‘Аеолипайл’. Уитъл твърди, че е възможно да летим по-бързо, ако летим на по-голяма височина, тъй като там съпротивлението на въздуха е по-малко. Развитието на авиацията довежда до създаването на „Еърбъс“ A380 – най-големият пътнически самолет в света, както и на свръхзвуковия реактивен самолет, построен от НАСА. Какво ли ще бъде следващото необичайно откритие в областта на летенето?

Макар и някои неща от миналото на науката днес да ни изглеждат странни, те са имали своя смисъл за времето си и са довели или до революция в схващанията, или до нов продукт, който в крайна сметка се е превърнал в нещо полезно, нещо, което днес смятаме за даденост. Този сериал изследва нетрадиционните пътища в науката, довели до нови открития и изобретения. Как откриването на лек срещу маларията е довело до климатизацията? Каква е връзката между създаването на радара и микровълновата фурна? И какво е общото между оцеляването в ядрена война и Интернет?