Da Vinci Learning разказва историята на човека и Земята

Четвъртък, 7-ми юли 2011 г., 19.30 ч. по Da Vinci Learning
Имало едно време… – Човекът… – И Земята… се роди
НАЧАЛО НА СЕРИАЛА – ВСЕКИ ДЕН В 19.30 ч.!

„Имало едно време” е класически френски анимационен сериал, който може да се гледа с еднакво удоволствие от малки и големи. Чрез анимираните герои с помощта на водещия разказвач Маестро се разглеждат различни теми, като човешкото тяло и неговите функции, историята на човека, откривателите и изследователите, като всичко това е поднесено по забавен и в същото време – образователен начин. Сериалът “Човекът” разказва историята на човечеството – от създаването на Земята до първите империи, от епохата на викингите до епохата на Просвещението.
Гигантски сблъсък. Потоци от ярка светлина. Постепенно се оформя една завихрена топяща се маса. При своето въртене тя се втвърдява все повече и повече, уплътнява се и добива кръгла форма.

Земята преди около 5 000 милиона години. Над един милиард години са необходими в борбата за съществуване, за да може една единствена клетка да се превърне в източник на целия живот.

Следват още 4 000 милиарда години до момента, в който първото земноводно стъпва върху земната повърхност. Минават още хиляди години, в които еволюцията на видовете напредва, следвайки строгите правила на естествения подбор.

С излизането на влечугите от водата започва дългият им поход из континентите. 180 милиона години по-късно във въздуха полита първата праисторическа птица.

Според теорията на Вегенер, някога Земята е представлявала огромна маса, която впоследствие се е разцепила на плочи, плаващи наоколо, от които са произлезли познатите ни днес континенти.

През втория етап от еволюцията динозаврите триумфират над всички видове по цялата земя. Първият вид динозаври са със средни размери. По-късно те еволюират в птици и крокодили.

Еволюцията следва собствената си логика, често пъти – твърде отзивчива към особеностите. Например, стегозавърът е дълъг 8 метра и тежи 6 тона. В противовес със заплашителния си външен вид той е твърде миролюбиво, a и любвеобилно животно. Впечатляващото му тяло завършва с малка главичка, която крие мозък с размерите на орех.

В природата няма нищо хармонично. Шампионът по тегло след динозаврите е брахиозавърът. Той е дълъг 24 метра, висок 12 метра и тежи 50 тона. Отчитайки размерите му, неговият мозък е най-малък.

Най-големият и най-свиреп звяр на всички времена – тиранозавър рекс, е дълъг 15 метра, висок 6 метра и тежи само 8 тона, но челюстите му са остри, което го превръща в идеалното чудовище.

Динозаврите властват на Земята над 100 милиона години, но преди около 70 милиона години изчезват без следа. Дали това се дължи на промените в климата, към които не са могли да се приспособят?

Светът от втория етап на еволюцията изчезва, но от пустошта се появява новият свят на бозайниците. Първите от клона на приматите са живеещите по дърветата насекомоядни, чието потомство по-късно се разделя на маймуни и хуманоиди. Преди около 15 милиона години големите антропоморфни маймуни поставят началото на друга еволюционна линия, от която преди около 2 милиона години възниква австралопитекът – човешки вид с умения. Той стои изправен и пораства. Мозъкът му е с размери 660 кубични сантиметра срещу 450 кубични сантиметра при неговия предшественик. Хомо сапиенс принадлежи към същия вид, но развива уменията си в далеч по-голяма степен. Един от неговите предшественици – хомо хабилис, напуска пределите на саваната и населява други континенти.

По време на ледниковите периоди океаните потъват значително. На 100 метра под сегашното морско равнище се открива път за преминаването на първите хора от един континент в друг. Преди около 700 хиляди години хомо еректус достига височина 1,60 метра, а мозъкът му е с обем 950 кубични сантиметра. Започва ерата на съвременния човек.

 
По темата: