Даниел Радойков – Мастър шеф приготвя чийзкейк по bTV / онлайн видео

Даниел Радойков напусна кулинарната арена на MasterChef по bTV след като се впусна в приготвянето на стекове в американски, европейски и азиатски стил в дует с журналистът и капризен дегустатор Валентина Войкова. Без да се оправдава за гарнитурата към пържолата по азиатски, той призна, че източната кухня не е неговата сила. След трудно решение Chef Андре Токев го изпрати с убеждението, че той наистина може да смени професията си, тъй като има всички необходими качества, талант и креативност да се превърне в професионален готвач.

Преди да стане старши бизнес консултант в една от най-големите IT компании в страната, Даниел Радойков е бил последователно ски учител, рекламен агент, пицар и работник в склад. Като малък е мечтаел да стане шофьор на боклукчийски камион, определя себе си като екстремна личност, обича да експериментира и да предизвиква възможностите си. Именно затова се записва за участие в четвъртия сезон на MasterChef по bTV. В студиото на „Преди обед“ той призна, че финалът на представянето предизвиква много смесени чувства. Според него кражбата на зеления хайвер на Кристиана не е променила ситуацията за нея, а опитът за реваншизъм не е основната причина той да напусне състезанието. Даниел отдава стечението на обстоятелствата на факта, че продсто не му е било ден за готвене. Той е убеден, че в кухнята винаги трябва да се подхожда със самочувствие и увереност, за да е сполучлив крайният резултат. Той е поднасял на Андре Токев, Петър Михалчен и Лео Бианки красиви и вкусни ястия, в които не се е съмнявал.

Даниел Радойков сподели с Деси и Сашо, че за него MasterChef не е само състезание и предизвикателство, но и един голям университет. Прекрачил входа на шоуто като хоби-готвач, в течение на времето и с помощта на великите кулинари в лицето на журито и гост-звездите, той е достигнал едно много високо ниво. Гладиаторската арена му е дала и нов поглед върху времето от 60 минути, с което стандартно разполагат за приготвянето на едно ястие и го е убедила, че всъщност това е много време. Страстта му към вкусната храна го съпътства от ранна детска възраст, но в последните години се е задълбочила и се е превърнала в истинска любов. Той се върна към спомените си, когато и двете му баби, майка му и двете му лели са го отгледали месейки и готвейки, но уроците им не са грабнали вниманието му. Той започва да бъде активен в кухнята, когато започва образованието си в Техническия университет в София. Разбира се, със смешна история за паметен кулинарен провал. В първи курс Дани решава да направи супа за себе си и неговия съквартирант, купува си две пакетчета инстантна смес, разтваря ги в ½ л. вода и чинно ги овкусява със сол и черен пипер. Зад заблуждаващия приятен аромат, обаче, се крие най-соленият вкус на планетата.

Даниел определя себе си като работохолик и смята задълженията си за едно от най-важните неща в живота. Пред зрителите на bTV той призна, че е ангажиран по 15-16 часа на ден, а именно готвенето е начинът, по който релаксира и то го предпазва от burnout. Денят му завършва с кулинарен експеримент, а освен разнообразието от дейности пред печката и в офиса, той залага и на много хобита. Баща му го е запалил по ските, когато е бил едва на 3-годишна възраст, бил е и професионален състезател в клуб „Рилски спортист“ в Самоков, но след лека контузия се отказва от рисковия спорт. През лятото се отдава на гмуркане, free diving и сърф. Приземявал е малък самолет, обича да играе компютърни игри, но за съжаление вече няма време за тях. Задължително обаче е пътуването по света с любимата му жена.

Даниел Радойков приготви пред зрителите на bTV нетрадиционен чийзкейк, пресъздаден по малко-по артистичен начин. Той сподели пред Деси и Сашо, че винаги се стреми да влага нещо от себе си в рецептите, вдъхновението му започва от аранжирането и декорацията, а в последствие идват и самите компоненти на ястието. Всъщност, тривиалният, но сложен и вкусен десерт, може да бъде пресъздаден по много интересни начини, така че да се превърне в истински шедьовър. Даниел е приготвил бисквити във формата на ринг от 3 с.л. масло, 5 с.л. брашно, ½ ч.ч. захар, 1 ½ яйчен белтък и щипка сол. Към смесените сухи съставки той добавя разтопеното масло и разбитите белтъци и пече на 250 С за 10 минути. Когато изстинат ги запълва на половина с крем от 100 г ягоди, 1 ч.ч. пудра захар, 375 г крема сирене, канела и ванилия, а след това завършва с пресни ягоди. Десертът декорира с шипка какао, карамел и ядливи цветя, а за впечатляващ ефект използва желирана прясна ягода в обвкусен агар агар.

Гледай видео запис онлайн – MP4