Денис Мацуев – световният гений на пианото с концерт в София

Денис Мацуев в България

На 22 май, от 19.00 часа, публиката в зала „България” ще бъде очарована от изпълненията на световноизвестния пианист Денис Мацуев. По покана на „Жокер Медиа”, у нас талантливият музикант ще изпълни произведенията на Шуберт (ла минор, оп. 143), Бетовен (соната N23/Апасионата), Григ (соната ми минор), Чайковски (размисли), Рахманинов (прелюдия сол минор) и Лист (мемфисто валс).

Стремителната кариера на едва 34-годишния пианист започва с триумалната му победа на 11-тия конкурс „П. И. Чайковски” в Москва. Днес участията на Мацуев са разписани за няколко години напред, с неизменен успех преминават концертите му в най-популярните сцени в света.

Денис Мацуев регулярно изнася концерти със световни оркестри, сред които Чикагския, Питсбъргския и този на Синсинати, както и с тези на Баварското радио, Западно германското радио, Лайпцихския гевандхаус оркестър, Симфоничния оркестър на BBC, Кралския шотландски национален оркестър и този на Миланската Ла скала, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Будапещенския симфоничен оркестър и др.

Музикантът е известен и с факта, че е влязъл в „Световните рекорди на Гинес” с най-много изпълнения на „Концерт 1 за пиано и оркестър” на Чайковски.

Централни събития за сезона 2009/2010 са изявите на музиканта с Ню Йоркската и Берлинската филхармония с диригент Валерий Гергиев, с Лондонския симфоничен оркестър и Семьон Бичков, както и множество участия с изтъкнати европейски и американски оркестри с имена като Леонард Слаткин, Зубин Мета и Пааво Ярви.

Многообещаващи са продължителните турнета на пианиста с оркестъра на Маринския театър под управлението на Валерий Гергиев, както и гастроли с легендарните „ЗКР” и Лондонския оркестър „Филхармония” с Юрий Темирканов в Германия и Великобритания.

От много години музикантът има свой собствен абонамент в Московската филхармония, при който му гостуват едни от най-добрите оркестри от Русия и света.

През сезона 2007/2008 Денис Мацуев удиви света с най-новия си албум с подбрани непознати работи на Рахманинов, наречен „Неизвестният Рахманинов”. Произведенията са записани в дома на композитора – Вила Сенар в Люцерн, и то на неговия собствен роял. През 2004 г. пианистът подписва договор с компанията BMG, като за първия им съвместен албум „Tribute to Horowitz”, той получава наградата „Рекорд” за 2005 г.

През следващата година Мацуев получава отново същия приз за албума си, включващ „Времената” на Чайковски и фрагменти от балета „Петрушка” на Стравински.

В последно време той се проявява в ново амплоа – организира филхармонични прояви, фестивала „Звездите на Байкал” в родния му град, а от 2005 г. е художествен директор на фестивала „Кресчендо”, който се провежда едновременно в Москва, Санкт Петербург, Тел Авив, Париж и Ню Йорк.

Той е вицепрезидент на международния благотворителен фонд „Нови имена” и арт директор на фонда „С. В. Рахманинов”. От февруари 2006 г. пианистът е част от състава на Съвета по култура и изкуство при Президента на Руската федераци, а през април същата година е удостоен със званието „заслужен артист на Русия”.

Желаещите вече могат да закупят билети за събитието от касите на НДК и Зала „България”, както и на www.eventim.bg. Цените са от 30 до 50 лв.

Чуй Денис Мацуев & Хибла Герзмава – Fly Me to the Moon:

 
По темата: