Дейвид Роко сервира италиански мекици и сфици по Фиеста

Акценти от програмата на Фиеста ТВ за седмицата от 26-ти до 31-ви август

Урок по италиански: сфици и коколи

Много пъти сме изтъквали приликите между италианската и нашата кухня. Този път ще ви обърнем внимание върху нещо, любимо и по нашите, и по апенинските ширини: пърженото тесто. Само дето италианците не му викат мекица, а коколи. Сигурно и редовият италианец ще ви обясни, че пърженото е вредно, но тайничко всички го обожаваме.  Напомня ни за детство, грижа и уют.

Разликата между нашите мекици и италианските коколи е, че в Тоскана ги ядат по-скоро с шунка, кашкавал и сирене, отколкото с мед или сладко.

Нашият приятел Дейвид Роко пък не се свени да ги поднася като следобедно хапване с чаша бяло пенливо винце. Той пържи тестото не в олио, а в зехтин и смята, че това е много важно. Вие пък си спомнете оная тенекия зехтин, дето си я донесохте миналата година от почивката на Халкидики.

Освен другото, Дейвид е образцов баща, който черпи доктора на дъщерите си и превръща профилактичния преглед в малък пир. Кой знае, ако и у нас започнем така да предразполагаме лекарите – току виж сме осъществили най-добрата здравна реформа.

Но да се върнем към готвенето. Нашият минималист ще ни покаже още няколко изключително бързи и лесни ястия. Общо-събирателното им название е сфици – хапки, които почти не се готвят, а са ефектни, създават настроение и радост.

„Сладкият живот на Дейвид Роко“ е през делничните дни от  22.00 ч.

 
По темата: