Диджей Марти Джи наследи редки плочи от Хачо Бояджиев

DJ Marti G наследи колекцията от плочи на професор Хачо Бояджиев

Огромната колекция от близо 2700 плочи на покойния Хачо Бояджиев беше подарена от последната му съпруга Весела на ретро DJ номер 1 в България за последните три години Marti G

През лятото Весела решила да прави ремонт и планината от ценни плочи много й пречела. Тогава се сетила, че преди време в предаването на БНТ „Полет над нощта” гостували Марти Джи и DJ Станчо. В един момент Хачо казал в слушалката на водещия Георги Любенов, че вкъщи има колекция от над 2000 плочи, а диджеите-гости моментално предложили да я закупят. И тогава Хачо им отговорил директно в ефир: „Момчета, не се продава!”.

Преди няколко дни Весела се обадила на Марти и му предала “богатството” на Хачо.

Половин ден топдиджеят влачил плочи по стълбите от 3-тия етаж до колата си. След това калкулирал точната им бройка: 1854 големи винилови плочи, около 500 малки и около 400 (тип – бакелитни) на 78 оборота. Според Марти сред най-ценните неща в колекцията са няколко редки малки плочи на Емил Димитров, малка плоча с песните от филма „Оркестър без име”, “тави” с музика и песни от мюзикълите „Вражалец” и „Криворазбраната цивилизация”, както и първият албум на Лили Иванова, записан в Румъния и изпят на румънски език през 1961 година, в нея има още поп, рок, българска естрада, симфонии, арии, оперети, италиански шлагери и дори музика на японски.

DJ Marti G твърди, че още в близките дни пуска в употреба на своите партита няколко от най-ценните и танцувални неща на големия Хачо, които досега не е притежавал на винил. Иначе неговата лична работна селекция от плочи към днешна дата наброява точно 2758 заглавия, основно в стил диско, фънк, рок, хип-хоп, ар енд би, соул и българска музика.