Димитровград се скъса да гласува? Това е строежът на 20 век…!

Димитровград е българският строеж на XX век

Българското строително архитектурно събитие на ХХ век е Димитровград. То събра 60,69% от гласовете. На второ място със 7,98% е АЕЦ „Козлодуй“, а на трето място се нареди СУ „Св. Климент Охридски“.  Предложенията за строеж на миналото столетие коментираха Иво Беров, журналист, арх. Лозан Лозанов, инж. Маньо Манев, арх. Дамян Томалевски, арх. Христо Генчев-младши и Дора Янкова – кмет на Смолян.

Окончателната класация в категория „Българските строежи на ХХ век“:

1. Димитровград – 60,69%

2. АЕЦ Козлодуй – 7,98%

3. СУ „Св. Климент Охридски“ – 5,50%

4. Мавзолеят на Георги Димитров – 5,06%

5. Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ – 4,65%

6. Рилският водопровод – 4,07%

7. НДК – 3,79%

8. Виадуктите на АМ „Хемус“ – 3,45%

9. Язовир „Кърджали“ – 2,91 %

10. Дунав мост – 1,90%

Дора Янкова – кмет на Смолян: „Сигурно жителите на Димитровград са помогнали, но независимо че тогава градообразуващата идея е била стопанството, нов поминък, град на гола поляна, аз мисля, че това действително е един градеж, който е свързан със съдбите на много хора и не случайно толкова много гласове се получиха.

Иво Беров, журналист: „Явно е, че всички тези класации са част от едно бъдещо обсъждане за това кои сме ние, какви са ни критериите, какви са ни ценностите. Ако ни попитат чужденците: „Какво е вашият градеж“, ние казваме Димитровград. Аз дори нямам думи – то нито е градеж, нито е строеж. Хубаво хората си обичат своя град и гласуват за него, но това ли е строежът на България?!”

Арх. Дамян Томалевски: „Поздравелния за тези, които са гласували за Димитровгард, защото това е една игра. Поздравление за играта, тя носи нещо много хубаво на хората – да научат повече неща и да се върнат в миналото.”

Виж един от фенските клипове, призоваващи подкрепа за Димитровград:

 
По темата: ,