Договорът на Музикаутор и БНР неизгоден?

Общественото радио сключи договор за авторските права на излъчваната в ефира музика преди две седмици, но досега избягва да обяви параметрите му. Наличната към момента информация по темата показва, че ръководството на БНР вероятно има сериозни основания да предпочита да не се говори за това.

Новината, дошла от “Музикаутор” в края на юни, че е подписан нов договор за ползваната от програмите на БНР музика гласи:

“Параметрите в него са отново за поетапно увеличаване на авторските възнаграждения, каквото бе предложението на Музикаутор от началото на преговорите преди година. Вместо за пет години, обаче, възнагражденията ще се увеличават за три.”

Ако това е вярно, значи БНР е отстъпило изцяло от позициите си и след месеци на преговори дори първоначалното предложение на “Музикаутор” за разсрочване в продължение на 5 години е намалено на 3. И този договор, който изглежда в ущърб на общественото радио и следователно на данъкоплатците, бе подписан броени дни преди КЗК да обяви, че според нея начинът, по който се е държала организацията за колективно управление на права по време на преговорите с БНР представлява злоупотреба с монополно положение.

От “Музикаутор” отказаха коментар за “Барикада” с аргумента, че договорът се отнася до търговски отношения, въпреки че тя официално е нестопанска организация, която не извършва търговска дейност. От БНР пък изобщо не писаха за сключения договор, което само задълбочава съмненията за неизгодни условия. Новини се появиха само в размирното напоследък “Радио България”, което пусна съобщения на различни езици, направени на база на новината, разпространена от “Музикаутор”. В същото време БНР отказаха да отговорят на въпросите на “Барикада” относно сключения договор.

В свое участие в програма “Христо Ботев”, директорът на “Музикаутор” Иван Димитров потвърди, че договорът е сключен за три години до 2019 г., а увеличението по думите му е “под 30% реално”, тъй като била договорена отстъпка за януари и февруари, в които в ефира на БНР не звуча съвременна музика, както и за следващите 4 месеца, през които вървяха преговорите. Ефектът от това според него е, че “увеличението е около 27-28% тази година”.

Иван Димитров обаче казва и че „радиото извърши това плащане, струва ми се вчера или онзи ден“, т.е. на 28 или 29 юни. Справка на сайта на БНР (в рубрика с ироничното название “прозрачно управление”) показва едно значително плащане с неясен адресат за тези дати. То е в графа “издръжка”, направено от централното управление на медията в размер на 773 308,23 лв. Ако това наистина е сумата за “Музикаутор”, увеличението би било в размер на около 58%. А ако изключим от сметката първите два месеца от годината, в които радиото не използва услугите на нестопанската организация, то ръстът би бил в размер на 88%.

Всичко известно досега, както и всичко неизказано от страна на обществената медия по темата, навежда на мисълта, че има голяма вероятност ръководството на БНР да е сключило подчертано неизгоден договор с пари от държавната хазна и то непосредствено преди КЗК да се изкаже в подкрепа на тезата на радиото.

Прочетете още в baricada.org

 
По темата: ,