Докато вие пиете, „Отечествен фронт“ показва баба – йога

В „Отечествен фронт” Мартин Карбовски опитва падмасана/ или поза на лотос

Тази събота, 8 май, социалният ъндърграунд предлага една алтернатива на преяждането и препиването по празниците.

„ОФ ви предлага не просто да не ядете, а да станете йога! Йоги сте виждали, но нашенска баба-йога ще ви покажа само аз!” – разказва Мартин Карбовски. –

„Защо ви занимавам с баба-йога Лазарина? Защото нацията остарява. Днес е празник и здравите отиват да пият и да плюскат. Но пред телевизорите остават бедните и болните, които всячески се опитват да се закрепят за живота. Един от начините да се закрепите за живота, е да станете йога. Ще ядете по-малко. Ще дишате по-малко. Ще пестите електроенергия. Ето защо ви разказваме за бабата-йога – за да тренирате за дълъг живот в България!”
Лазарина Лазарова е на 78 години и йогата е нейната борба. Погребала е едната си дъщеря, преборила е рака на гърдата и е загубила съпруга си. Тя е йога, не толкова за себе си, а заради дъщеря си. Тя иска да бъде здрава не за да живее дълго и добре, а за да не причинява неудобства на дъщеря си.

„Знам колко трудно се гледа болен човек – карала съм болната си дъщеря в инвалидна количка… Гледах и мъжа си на легло и знам какво е! Не искам да бъда в тежест!” Лазарина няма внуци – дъщеря й все още не е срещнала своя принц. Моментите на отчаяние преодолява чрез заниманията си по йога сред младите. И може да прави не само падмасана (поза на лотос), но и много други асани.
„В това издание на ОФ и водещият прави упражнения! На какво ли не се подлагаме, за да ви разкажем какво става наоколо.” – коментира Карбовски. –

„Причинявам си леки изкълчвания и ужасни изтръпвания, защото и аз съм българин, а българите са обратното на йогите – те са анти-йоги, те обичат да пият и да ядат, а най-тежкото им упражнение е сексът с чужда жена… От Карбовски няма да стане йога, затова тук продуцентите ме предупредиха – не правете това сами в къщи, защото ще си навехнете крака като мен…

Защо ви разказвам за баба-йога Лазарина? Отначало ми беше смешно да си говоря с нея. После ми стана тъжно. После ме заболяха чакрите и кундалините и няколко ребра… Бабата-йога е един от последните свестни хора у нас. Те са скромни и невидими. Те се грижат за себе си, колкото да не са ни в тежест. Те нямат внуци, следователно са на изчезване. Те са вегетарианци, а и да не са – нямат пари за месо. Техният паметник е всяка една бабичка, която се грижи да живота като призрак – да ни е добре да нас, дори и на цената нея да я няма от човешката карта.

Бабата-йога е символ на моята страна – стара, без генетично бъдеще, изтърпяла много, но добра, смирена и спортуваща. Оптимистично спортуваща – безнадеждно бих казал, спортуваща.

Хората са по-силни от живота! Не се страхувайте от смърта – посрещнете я в поза лотос. Честит празник, не спирайте да пиете, а утре, когато си търсите донор за черния ви дроб, гледайте да е йога!”

Събота, 8 май, 18 часа по Нова телевизия

Видео анонс: